E-Kitaplar
Si̇gorta Acenteleri̇ni̇n Denkleşti̇rme Alacağında Özelli̇k Gösteren Hususlar
- Yayınevi: Aristo Yayınevi
- Yazar: Dr. Öğr. Üyesi Abdussamet YILMAZ
- Sayfa Sayısı: 22
- Yayın Tarihi: 10.10.2023
- Baskı: 1
- Tür: E-kitap
- Basılı Olsaydı Fiyatı: 30,00
Bu kitap 1631 kez incelendi; 6 adet satıldı.
Kategoriler: Bütün Hukuk Kitapları, Kongreler / Sempozyumlar, Ticaret Hukuku
Denkleştirme talebi, acentelik sözleşmesinin sona ermesine bağlanan mali sonuçlardan biridir. Mülga Ticaret Kanunu’nda denkleştirme talebinin normatif bir karşılığı bulunmamakla birlikte 1996 yılında Yargıtay tarafından verilen kararla olumlu kanun boşluğu doldurulmuş ve Yargıtay bu içtihadını daha sonra yerleşik hale getirmiştir.
Denkleştirme talebi normatif temele ilk olarak 14.06.2007 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan, 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu’nun 23/16 maddesi ile kavuşmuştur. Daha sonra 6102 sayılı TTK’nın 122. maddesiyle detaylı bir şekilde düzenleme altına alınmıştır. Her iki düzenleme arasında farklılıklar bulunmakla birlikte temel olarak aynı konuda ve kapsamda kurallar getirdiği görülmektedir.
TTK m. 122 ile SK m. 23/16 arasındaki ilişki tespit edilirken, SK m. 23/16’nın, TTK m. 122’ye göre özel hüküm niteliğinde olduğuyla başlanması gerekmektedir. Zira SK m. 23/16’da münhasıran sigorta acentelerinin denkleştirme alacakları düzenlenmiştir. Dolayısıyla sigorta acentesinin denkleştirme talebi açısından öncelikle SK m. 23/16 uygulanacak, bu hükümde düzenleme bulunmayan hallerde TTK m. 122 uygulama alanı bulacaktır. Bununla birlikte TTK m. 122, kurumu daha kapsamlı bir şekilde ele aldığından, denkleştirme talebinin ileri sürülebileceği süre (TTK m. 122/4) ve denkleştirme alacağının hesaplanma yöntemi (TTK m. 122/2) itibariyle uygulama alanı bulmaktadır. Bunun yanında denkleştirme alacağından önceden vazgeçilemeyeceğine ilişkin düzenleme de sigorta acentelerinin denkleştirme talepleri bakımından uygulama alanı bulacaktır. Bu noktalarda, TTK m. 122’de getirilen düzenlemelerin SK m. 23/16’yı tamamlayacak şekilde uygulanması gerektiği kabul edilmektedir3 . Ancak TTK m. 122’nin tarihi gelişimi, Yargıtay uygulamasının kanuni düzenlemeye bağlandığı göz önünde bulundurulduğunda, SK m. 23/16’yla birlikte ve bu maddeyi genel olarak tamamlayacak şekilde uygulanması gerekmektedir. Nitekim Sigortacılık Kanunu m. 23/18’de “Türk Ticaret Kanununun acentelere ilişkin hükümleri sigorta acenteleri hakkında da uygulanır.” düzenlemesi caridir.
Dr. Öğr. Üyesi Abdussamet YILMAZ
- Eğitim Sayısı 3
- E-Kitap Sayısı 1
- Eğitim Alan Kişi Sayısı 20554
- E-Kitap Alan Kişi Sayısı 6
Eğitmen Hakkında
Dr. Abdüssamet Yılmaz Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 2012 yılında mezun olmuş ve aynı Üniversite’de yüksek lisans eğitimini, "Dürüstlük Kuralına Aykırı Genel İşlem Şartı Kullanmak Suretiyle Haksız Rekabet Oluşturmak" teziyle 2014 yılında tamamlamıştır. Doktora Eğitimine 2014 yılında Marmara Üniversitesinde başlayan Abdüssamet Yılmaz, 2019 yılında "Anonim Ortaklık Payının Rehin ve Hapis Haklarına Konu Olması" isimli
teziyle doktor unvanını kazanmıştır.
Abdüssamet Yılmaz, 2013 – 2021 yılları arasında Marmara Üniversitesi Adalet MYO Adalet Programı, Hukuk Bölümü/Ticaret Hukukunda araştırma görevlisi olarak çalışmıştır. 2022 yılından itibaren ise aynı kurumda doktor öğretim üyesi olarak çalışmaya devam etmektedir.
Dr. Yılmaz, Ticaret Hukukunun çeşitli alanlarında akademik çalışmalarını sürdürmektedir. Özellikle Haksız Rekabet Hukuku ile Anonim Şirketler Hukuku alanında
çalışmalarını yoğunlaştıran Dr. Yılmaz, Reklam Hukuku başta olmak üzere Kıymetli Evrak Hukuku ile Sigorta Hukukunun bir dalı olan Finansal Sigortalar alanında akademik ve sektörel çalışmalarına devam etmektedir.
FORMÜL:
Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı
Kağıt yapımında, genellikle iğne yapraklı ağaçlardan Ladin ve Çam ağaçları kullanılmaktadır. Çoğunluk çam ağacına aittir.
Dünya çapında her gün 80.000 ila 160.000 ağaç kesilmekte ve kağıt endüstrisinde kullanılmaktadır. Ormanlar yok edilmekte, küresel ölçekte iklim değişikliğine sebep olmaktadır.
Bir çam ağacının boyunu ortalama 18 m, yarıçapı da 15 cm eder. Bu durumda bir çam ağacı 1,2717 metreküptür. 0.0083 metreküp odun yaklaşık 4,5 kg gelir. Bu durumda 1,2717 metreküp odun yani bir ağaç 690 kg gelecektir.
Bir ağaçtan elde edilen kağıt, ağacın ağırlığının yarısı kadar etmektedir.
O halde, ortalama bir çam ağacı 690 kg ettiğine göre, elde edilecek kağıt 345 kg olacaktır.
Bir A4 beyaz kağıdın ağırlığı 5 gr etmektedir. Demek ki, bir ağaçtan 345000/5 = 69000 adet A4 yaprağı elde edilmektedir.
Günümüzde özellikle dijital kitap baskılarında, kitabın boyutu ne olursa olsun A4 boyutunda kağıt harcanmakta olup, kesime giren kısımları atılmaktadır.
Buraya kadar elde edilen verilerle şöyle bir formül çıkartılabilmektedir:
Kitabın sayfa sayısı / 2 = kitapta kullanılan kağıt yaprağı.
Her kitabın asgari 1000 adet basıldığı (ki ortalama çok daha yüksek çıkacaktır)
FORMÜL:
Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı
E-kitaplar geleceğimizi kurtaracak. Gelin e-kitapları daha çok sevelim, doğaya bir nebze olsun nefes verelim.
Peki basılı kitapların çevreye verdiği tahribat sadece ağaç ile mi sınırlı? Tabii ki hayır! Bir araştırmaya göre, Amerika Birleşik Devletlerinde hava kirliliğinin yüzde yirmisini kağıt fabrikaları oluşturuyor. Bununla birlikte havayla sınırlı kalmayıp su kirliliğine de büyük ölçüde neden oluyor. Zira kağıt, yapısı gereğince bol suya ihtiyaç duyar.
Modern tesislerde bile 1 ton kağıt üretebilmek için yaklaşık 50 ton su kirletilmektedir.
Artık karar sizin? E-kitap teknolojisi yokken elbette kitaplar ağaçlardan daha önemli idi. Zira, entelektüel hale gelen her birey doğayı korumak için fazladan çaba harcayabilecek bilince kavuşmuş olacaktı.
Ya şimdi? Tamamen zararsız bir teknoloji varken, hala zararlı nostaljik alışkanlıklarınıza devam mı etmek istiyorsunuz? Siz bilirsiniz…