Makaleler
64 adet makale bulundu.
SAĞLIKTA DEVLETİN SORUMLULUĞU
30 Ekim 2024
Devlet, kamu ve özel kesim ayrımı yapılmaksızın, tüm tedavi kurumlarının sağlık hizmetlerinden ve sağlığa zararlı ürün ve eylemlerden dolayı üretici-satıcı-sağlayıcılarla birlikte ortak-laşa sorumludur.
Devamını OkuCAN ZARARLARI TÜKETİCİ YASASI'NIN KONUSU DEĞİLDİR!
30 Ekim 2024
Yeni Tüketici Yasası'nın bütünüyle ele alınıp temel amacın saptanması yerine, yalnızca "tüketici işlemi" tanımına bakılarak, tüm sözleşme türlerinin, ayrım yapılmadan, Tüketici Yasası kapsamında kabul edilmesi yanlıştır.
Devamını OkuHEKİME VE HASTANEYE KARŞI TÜKETİCİ MAHKEMESİNDE DAVA AÇILABİLİR Mİ?
30 Ekim 2024
6502 sayılı yeni Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunu'nun 28.05.2014 tarihinde yürürlüğe girmesinden sonra, özellikle Yasa'nın 3.maddesindeki "tüketici işlemi" tanımına dayanılarak bazı hukukçular tarafından bundan böyle "tıbbi hatalar veya anlaş-mazlıklar söz konusu olduğunda, hekimlere ve hastanelere karşı Tüketici Mahkemelerinde dava açılması gerekeceği" savı ileri sürülmüş olup, bunun doğru olup olmadığı aşağıda incelenecektir.
Devamını OkuTÜKETİCİ MAHKEMELERİNİN GÖREV ALANLARININ BELİRLENMESİ VE SINIRLANMASI
30 Ekim 2024
Tüketiciyi Koruma Yasası’nın temel amacı, öncelikli olarak tüketicinin “sağlık ve güvenliği” yönünden beslenme, giyim, barınma gibi temel ve yaşamsal ihtiyaçlarını güvence altına almak; bu ihtiyaçların karşılanması sırasında sömürülmesini ön-lemek; insanları besleyen bitki ve hayvan türlerinin azalması, genetik yapılarının değiştirilmesi, besinlerin zararlı ürünler haline getirilmesi sonucunu doğuran çevresel tehlikelerden tüketiciyi korumak olmalıdır.
Devamını OkuTÜKETİCİNİN ÇEVRE VE ÜRÜN ZARARLARINDAN KORUNMASI VE YASAL KORUMA YOLLARI
30 Ekim 2024
Tüketiciyi Koruma Yasası’nın temel amacı, öncelikli olarak tüketicinin “sağlık ve güvenliği” yönünden beslenme, giyim, barınma gibi temel ve yaşamsal ihtiyaçlarını güvence altına almak; bu ihtiyaçların karşılanması sırasında ekonomik çıkarlarını korumak ve sömürülmesini önlemek; insanları besleyen bitki ve hayvan türlerinin azalması, genetik yapılarının değiştirilmesi, be-sinlerin zararlı ürünler haline getirilmesi sonucunu doğuran çevresel tehlikelerden tüketiciyi korumak olmalıdır.
Devamını OkuTASARRUFUN İPTALİ DAVALARININ UYGULAMADA TARTIŞILAN YÖNLERİ
25 Ekim 2024
Tasarrufun iptali davalarında, ‘borçlunun mali durumunu bilebilecek durumda olma’, ‘parasal (mali) güç’, ‘alacağın doğum tarihi’, ‘gerçek satış bedeli ile satın alınan taşınır/taşınmaza ödenen bedel arasında aşırı oransızlık (fark) bulunması’ ve ‘yapılan işlemde hayatın olağan akışına aykırılık bulunması’ koşullarının hangi durumlarda ‘tasarrufun iptaline’ neden olacağı yarattığı sorunlar…
Devamını OkuKAMBİYO SENEDİNE DAYALI MENFİ TESPİT DAVALARINDA, SENET LEHTARI, “SENEDİN DÜZENLENME NEDENİ” HAKKINDA, MAHKEMECE İSTİCVAP EDİLEBİLİR Mİ?
25 Ekim 2024
Kambiyo senedine dayalı menfi tespit davalarında, davacı-senet (bono) keşidecisi, lehtarın (ya da; davacı-senet lehtarı, senedi ciro ile elinde bulunduran iyiniyetli davalı-hamilin), senedin dayandığı temel ilişki (senedin düzenlenme nedeni) konusunda mahkemede açıklamada bulunmasını (yargılama sırasında; isticvap edilmesini “HMK.m. 269 vd.”) talep edebilir mi?
Devamını OkuKATMA DEĞER VERGİSİ İLE DAMGA VERGİSİNİN –İHALENİN KESİNLEŞMESİNDEN SONRA- İCRA MÜDÜRLÜĞÜNCE VERİLEN YEDİ GÜNLÜK SÜRE İÇİNDE ÖDENMEMESİNİN (İİK. M. 114/SON) YAPTIRIMI NEDİR?
25 Ekim 2024
Bu durumda, icra müdürlüğü “ihalenin iptaline” (İİK. m. 115/VI, c: 1) mi yoksa “durumu bir tutanakla tespit ettikten sonra” vergi dairesine bu durumu ihbarda bulunmakla mı yetinir ve satılan taşınırı/taşınmazı ihale alıcısına teslim ve tescil işleminin yapılmamasına mı karar verir?
Devamını OkuDESTEKTEN YOKSUN KALMA TAZMİNATINDA YOKSUN KALINAN NEDİR ?
24 Ekim 2024
Haksız eylem sonucu yaralanan kişinin kendisi zarar görür ise de, ölen kişinin varlığı ortadan kalktığından, ölümle kendisinin zarar gördüğü söylenemez. Zarar gören, ölenin yakınlarıdır.
Devamını OkuARSA PAYI KARŞILIĞI İNŞAAT SÖZLEŞMELERİ
24 Ekim 2024
Arsa payı karşılığı bağımsız bölüm yapımı (inşaat) sözleşmesinin tarafları arsa sahibi ile yüklenicidir. Uygulamada bu sözleşmelere “kat karşılığı inşaat sözleşmesi, taşınmaz satış vaadi ve inşaat sözleşmesi, arsa payı karşılığı kat yapım sözleşmesi” gibi değişik adlar verilmekte ise de
Devamını OkuKurumsal Üyelikler İçin
Kurumsal Teklif Alın
Ekibinizin hukuk bilgisini yükseltin, kaliteli içeriklerle size yardımcı olmaya hazırız!
Ekibinize, Hukuk Eğitim’in birbirinden kaliteli eğitimlerine sınırsız erişim imkanı sunun.