E-Kitaplar
Limited Şirket Sözleşmesinde Yer Alan “Belirli Müdürler Kurulu Kararlarının veya Münferit Sorunların Genel Kurul Onayına Sunulması Zorunluluğu Getiren” Hükümlerin Değerlendirilmesi
- Yayınevi: Aristo Yayınevi
- Yazar: Dr. Öğr. Üyesi Hanife DOĞRUSÖZ KOŞUT
- Sayfa Sayısı: 35
- Yayın Tarihi: 29.05.2021
- Baskı: 1
- Tür: E-kitap
- Basılı Olsaydı Fiyatı: 20,00
Bu kitap 2260 kez incelendi; 30 adet satıldı.
Kategoriler: Bütün Hukuk Kitapları, Kongreler / Sempozyumlar, Ticaret Hukuku
Limited şirket sözleşmesi, esnek bir yapıya sahiptir. Anonim şirket esas sözleşmesine yazılması mümkün olmayan pek çok kaydın, limited şirket sözleşmesine yazılması mümkündür. Bu istisnai düzenlemelerden biri de, TTK m 625/2’de yer alan “müdürlerin aldığı belirli kararları ve münferit sorunları GK’nın onayına sunmaları gereği öngören” şirket sözleşmesi hükümleridir. Söz konusu hüküm TTK m. 616/1 ve TTK m. 625/1 ile benimsenen genel kurul ile müdürler arasındaki “işlevler ayrılığı” ilkesini de bir anlamda bozmaktadır. Bu hükümle kanun koyucu limited şirketlerin esnek ve kişisel yapısıyla uyumlu olabilmek için, kasıtlı olarak aşırı katı bir kuvvetler ayrılığı ilkesini uygulamak istememiştir. Hüküm mehaz OR Art. 811’den farklı kaleme alınmıştır. TTK m. 625/2’nin lafzından şirket sözleşmesinde yer alacak kaydın, müdürlerin belirli kararlarının genel kurula sunulması konusunda “zorunluluk” içermesi gerektiği sonucuna ulaşılmaktadır. Ancak kanaatime göre, müdürlerin münferit sorunları genel kurul onayına sunabileceklerine ilişkin şirket sözleşmesi kayıtları da geçerli olacaktır. Hüküm Türk Hukukunda çok fazla ele alınmamakla birlikte, İsviçre Hukukunda OR Art. 811 çok farklı açılardan geniş tartışmaların merkezinde bulunmaktadır. Bu tartışmalı konulardan ilki, hükmün kapsamına dâhil edilebilecek müdürler kurulu kararları konusunda maddede bir açıklık bulunmadığından, müdürlerin devredilmez ve vazgeçilmez nitelikteki kararlarının da hükmün kapsamına dâhil olup olmadığı meselesidir. İsviçre Hukukunda ağırlıklı görüş, GK onayına sunulmasının zorunlu olduğu kararların “somut ve kesin” olarak belirlenmesi şartıyla, müdürler kuruluna ait devredilebilen/devredilemeyen, vazgeçilebilen/vazgeçilemeyen tüm kararlar OR Art. 811 kapsamında değerlendirilebileceği yönünde olmasına rağmen kanaatimce TTK m. 625/1’de “yönetimle ilgili temel kararlar” olduğundan, TTK m. 625/2 kapsamında değerlendirilemez. Diğer taraftan genel kurulun onayına sunulan müdürler kurulu kararını değiştirerek onaylama yetkisinin bulunup bulunmadığı, genel kurulun onay kararının “ibra”, ret kararının ise “veto” anlamına gelip gelmediği, bu anlamda onay kararının müdürlerin sorumluluklarına etkisi, benzer şekilde olumlu oy vererek kararın onaylanmasını sağlayan ortakların “fiili organ” olarak kabul edilip edilmeyecekleri, nihayet genel kurulun onay veya ret kararının dış ilişkide üçüncü kişiler açısından etkileri konunun diğer tartışmalı ve önemli noktalarıdır. Bu çalışmada tüm bu önemli hukuki sorunlar ele alınarak, çözüm önerileri sunulmaya çalışılmıştır.
Anahtar Kelimeler: İşlevler Ayrılığı, Genel Kurul Onay Zorunluluğu, Müdürlerin ve Ortakların Sorumluluğu, Müdürlerin Temsil Yetkisi
Dr. Öğr. Üyesi Hanife DOĞRUSÖZ KOŞUT
- Eğitim Sayısı 16
- E-Kitap Sayısı 5
- Eğitim Alan Kişi Sayısı 33794
- E-Kitap Alan Kişi Sayısı 3614
Eğitmen Hakkında
FORMÜL:
Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı
Kağıt yapımında, genellikle iğne yapraklı ağaçlardan Ladin ve Çam ağaçları kullanılmaktadır. Çoğunluk çam ağacına aittir.
Dünya çapında her gün 80.000 ila 160.000 ağaç kesilmekte ve kağıt endüstrisinde kullanılmaktadır. Ormanlar yok edilmekte, küresel ölçekte iklim değişikliğine sebep olmaktadır.
Bir çam ağacının boyunu ortalama 18 m, yarıçapı da 15 cm eder. Bu durumda bir çam ağacı 1,2717 metreküptür. 0.0083 metreküp odun yaklaşık 4,5 kg gelir. Bu durumda 1,2717 metreküp odun yani bir ağaç 690 kg gelecektir.
Bir ağaçtan elde edilen kağıt, ağacın ağırlığının yarısı kadar etmektedir.
O halde, ortalama bir çam ağacı 690 kg ettiğine göre, elde edilecek kağıt 345 kg olacaktır.
Bir A4 beyaz kağıdın ağırlığı 5 gr etmektedir. Demek ki, bir ağaçtan 345000/5 = 69000 adet A4 yaprağı elde edilmektedir.
Günümüzde özellikle dijital kitap baskılarında, kitabın boyutu ne olursa olsun A4 boyutunda kağıt harcanmakta olup, kesime giren kısımları atılmaktadır.
Buraya kadar elde edilen verilerle şöyle bir formül çıkartılabilmektedir:
Kitabın sayfa sayısı / 2 = kitapta kullanılan kağıt yaprağı.
Her kitabın asgari 1000 adet basıldığı (ki ortalama çok daha yüksek çıkacaktır)
FORMÜL:
Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı
E-kitaplar geleceğimizi kurtaracak. Gelin e-kitapları daha çok sevelim, doğaya bir nebze olsun nefes verelim.
Peki basılı kitapların çevreye verdiği tahribat sadece ağaç ile mi sınırlı? Tabii ki hayır! Bir araştırmaya göre, Amerika Birleşik Devletlerinde hava kirliliğinin yüzde yirmisini kağıt fabrikaları oluşturuyor. Bununla birlikte havayla sınırlı kalmayıp su kirliliğine de büyük ölçüde neden oluyor. Zira kağıt, yapısı gereğince bol suya ihtiyaç duyar.
Modern tesislerde bile 1 ton kağıt üretebilmek için yaklaşık 50 ton su kirletilmektedir.
Artık karar sizin? E-kitap teknolojisi yokken elbette kitaplar ağaçlardan daha önemli idi. Zira, entelektüel hale gelen her birey doğayı korumak için fazladan çaba harcayabilecek bilince kavuşmuş olacaktı.
Ya şimdi? Tamamen zararsız bir teknoloji varken, hala zararlı nostaljik alışkanlıklarınıza devam mı etmek istiyorsunuz? Siz bilirsiniz…