E-Kitaplar
Hukuk Mahkemelerinde Talep ve Beyan Dilekçeleri
- Yayınevi: Aristo Yayınevi
- Yazar: Filiz BERBEROĞLU YENİPINAR
- Sayfa Sayısı: 494
- Yayın Tarihi: 28.10.2021
- Baskı: 1
- Tür: E-kitap
- Basılı Olsaydı Fiyatı: 550,00
Kategoriler: Avukatlık Hukuku, Bütün Hukuk Kitapları, Medeni Usul Hukuku
Uygulama ve pratikte kolaylık sağlaması için hazırlanan bu çalışmada; genel bilgiler, açıklamalar ve örnekler de eklenerek, özellikle, davanın devamı sırasında, dosyalara sunulan talep ve beyan dilekçeleri ile araştırılmıştır. Hukuk mahkemelerinde, davanın açılmasından kesinleşmesine kadar sürede dava derdesttir.
Davanın devamı ve karar verilmesi halinde, taraf vekillerinin beyan ve açıklama dilekçeleri konularına göre tasniflenerek dizin listeli olarak düzenlenmiştir.
- Avukatın görev ve sorumluluğu, vekaletname aldıktan sonra davacı taraf ise, dava açmak için dava dilekçesi hazırlamak veya davalı taraf ise, cevap dilekçesi hazırlamaktan ibaret olmayıp, nihai karar verilip yasa yolları tükeninceye yani dosya kesinleşinceye kadar devam eder. Avukatlık Kanununun 171/1 maddesinde düzenlenen “Avukat üzerine aldığı işi kanun hükümlerine göre ve yazılı sözleşme olmasa bile sonuna kadar takip eder.” ve “Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’nin 2. maddesinde düzenlenen “... avukatlık ücreti, kesin hüküm elde edilinceye kadar olan dava, iş ve işlemler ücreti karşılığıdır.” hükümleri gereğince de avukat, aksine sözleşme yoksa, işi sonuna kadar takip edip sonuçlandırmadan ücretini talep edemez (Benzer nitelikte Y. HGK. 23.3.1983 4/562-156; HGK. 3.7.1987 3/92-599; 13. HD. 2005/15433 E. 2008/3694 K.; 13. HD. 2008/6280 E. 2008/11580 K.)[1].
HMK’nun “Belgelerin birlikte verilmesi” başlıklı 121. maddesi; “Dava dilekçesinde gösterilen ve davacının elinde bulunan belgelerin asıllarıyla birlikte harç ve vergiye tabi olmaksızın davalı sayısından bir fazla düzenlenmiş örneklerinin veya sadece örneklerinin dilekçeye eklenerek, mahkemeye verilmesi ve başka yerlerden getirtilecek belge ve dosyalar için de bunların bulunabilmesini sağlayıcı açıklamanın dilekçede yer alması zorunludur.” şeklindedir.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 26. maddesi hükmü gereğince, hâkim, kural olarak tarafların talep sonuçlarıyla bağlıdır. Ondan fazlasına veya başka bir şeye karar veremez. Buna usul hukukunda taleple bağlılık ilkesi denilmektedir. Bu nedenle talep dilekçeleri, dosyanın sürüncemede kalmaması için ivedi olarak, dosya muvacehesine (kapsam ve muhtevasına) göre, yasal sürelerinde hazırlanmalıdır.
- Her dava ve uyuşmazlığın nev’i şahsına ve olaya münhasır özelliği vardır. Bu nedenle sunulan örnekler sadece fikir oluşturması için çalışmaya eklenmiştir.
- Çalışmada bulunan örnek dilekçe ve belgelerde, hiçbir şekilde kesinlik ve doğruluk iddiası bulunmamaktadır. Yasalar ve ilgili mevzuatın zaman içinde değişebilir olması nedeniyle, dilekçelerin hazırlanması okuyucunun inisiyatifinde olup, her talebin takdiri ve değerlendirilmesi yasal mercilere aittir.
- Dilekçe başlıkları, sadece okuyucuya kolaylık sağlaması için hazırlanmış olup, konu içeriğini tamamen özetlememektedir.
Bu eserin hazırlanmasında büyük özveride bulunarak yardımlarını esirgemeyen, Sn. Av. Mehmet Emre YENİPINAR'a, örnek dilekçelerini engin tecrübe ve bilgisiyle tevazu göstererek okuyucu ile paylaşan çok değerli meslektaşlarıma en içten duygularımla minnet ve şükranlarımı sunarım.
Eserin basımını üstlenen; Aristo Yayınevi çalışanlarına ve emeği geçenlere çok teşekkür ederim.
Temmuz 2021
Filiz BERBEROĞLU YENİPINAR
Hâkim
ANAHTAR KELİMELER: Ara Kararı, Talep Dilekçesi, Beyan Dilekçesi, Tebligat, İtiraz
[1] Av. K’nın, 171/1. maddesinesine göre; Avukat üzerine aldığı işi sonuna kadar takip etmekle yükümlüdür. Avukatlık ücret tarifesine göre, avukatlık ücreti; kesin hüküm veya kesin sonuç elde edilinceye kadar olan dava ve işlerin karşılığıdır. Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin 2. maddesinde, Avukatlık ücretinin kapsadığı işler m. 2 – (1) Bu Tarifede yazılı avukatlık ücreti kesin hüküm elde edilinceye kadar olan dava, iş ve işlemler ücreti karşılığıdır. Avukat tarafından takip edilen dava veya işle ilgili olarak düzenlenen dilekçe ve yapılan diğer işlemler ayrı ücreti gerektirmez. Hükümlerin tavzihine ilişkin istemlerin ret veya kabulü halinde de avukatlık ücretine hükmedilemez …” şeklinde düzenlemiştir.
Filiz BERBEROĞLU YENİPINAR
- Eğitim Sayısı 0
- E-Kitap Sayısı 48
- Eğitim Alan Kişi Sayısı 0
- E-Kitap Alan Kişi Sayısı 0
Eğitmen Hakkında
1968 Kahramanmaraş doğumludur. İstanbul Üniversitesi hukuk fakültesinden hiç bütünlemesiz ve başarıyla mezun olmuştur. Hakimlik mesleğine, 23 yaşında başlamış, hiç avukatlık yapmamıştır.
Yazar; Yurdun çeşitli yerlerinde; iş mahkemesi, asliye hukuk mahkemesi, kadastro mahkemesi, Yargıtay tetkik hakimliği ile uzun süre ticaret mahkemesi başkanlığı görevlerinde bulunmuştur.
Yazarın; Adalet Akademisi, Seçkin, Aristo, Legal, Adalet, yayınevleri başta olmak üzere çok sayıda yayınlanmış makale ve kitapları bulunmaktadır. Yüksek lisans tezi, “ avukatlık başarı ve kariyeri “ üzerinedir. Özel Hukuk alanında doktora öğrencisidir.
Yazar, mesleki deneyim ve tecrübesini genç hukukçularla paylaşarak, uygulama alanında araştırdığı örnekler ve İçtihatlarla, özellikle gençleri aydınlatmak ve bilgilendirmek için özverili ve fedakarca çalışmalar yapmıştır.
Başlıca eserleri; SGK DAVALARI, HİZMET TESBİTİ, ARABULUCULUK, TAŞINMAZ DAVALARI, İHTİYATİ HACİZ, İŞCİ ALACAKLARI, İFLAS ERTELEME(KONKORDATO), İHTİYATİ TEDBİR, ÖRNEKLERLE DİLEKÇELER / SÖZLEŞMELER / BİLİRRKİŞİ RAPORLARI, KEŞİF, TİCARET MAHKEMESİ REHBERİ, HACİZ İHBARNAMESİ, UYGULAMADA İCRA TAKİBİ, AVUKATLIK HUKUKU, TRAFİK KAZALARI TAZMİNAT DAVALARI, SİGORTA DAVALARI, SİGORTA/RÜCU DAVALARI, KİRA DAVALARI,APARTMAN REHBERİ,KOOPERATİF DAVALARI, KAT KARŞILIĞI İNŞAAT SÖZLEŞMELERİ DAVALARI, TASARRUFUN İPTALİ DAVALARI, ECRİ MİSİL, HUKUK KAVRAMLARI SÖZLÜĞÜ, PRATİK BİLGİLER EL KİTABİ, ADLİ TIP HUKUKU DERSLERİ, HEKİMİN HUKUKİ TAZMİNAT SORUMLULUĞUISLAH, İSPAT,YETKİLİ MAHKEME,BOŞANMADA MAL VE PARALARIN PAYLAŞILMASI,TİCARİ DAVALARDA İTİRAZIN İPTALİ, NOTERLERİN HUKUKİ SORUMLULUĞU, … Ayrıca; yazarın “sadece selam kahve bahane ve nokta” isimli şiir kitapları yayınlanmıştır.
FORMÜL:
Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı
Kağıt yapımında, genellikle iğne yapraklı ağaçlardan Ladin ve Çam ağaçları kullanılmaktadır. Çoğunluk çam ağacına aittir.
Dünya çapında her gün 80.000 ila 160.000 ağaç kesilmekte ve kağıt endüstrisinde kullanılmaktadır. Ormanlar yok edilmekte, küresel ölçekte iklim değişikliğine sebep olmaktadır.
Bir çam ağacının boyunu ortalama 18 m, yarıçapı da 15 cm eder. Bu durumda bir çam ağacı 1,2717 metreküptür. 0.0083 metreküp odun yaklaşık 4,5 kg gelir. Bu durumda 1,2717 metreküp odun yani bir ağaç 690 kg gelecektir.
Bir ağaçtan elde edilen kağıt, ağacın ağırlığının yarısı kadar etmektedir.
O halde, ortalama bir çam ağacı 690 kg ettiğine göre, elde edilecek kağıt 345 kg olacaktır.
Bir A4 beyaz kağıdın ağırlığı 5 gr etmektedir. Demek ki, bir ağaçtan 345000/5 = 69000 adet A4 yaprağı elde edilmektedir.
Günümüzde özellikle dijital kitap baskılarında, kitabın boyutu ne olursa olsun A4 boyutunda kağıt harcanmakta olup, kesime giren kısımları atılmaktadır.
Buraya kadar elde edilen verilerle şöyle bir formül çıkartılabilmektedir:
Kitabın sayfa sayısı / 2 = kitapta kullanılan kağıt yaprağı.
Her kitabın asgari 1000 adet basıldığı (ki ortalama çok daha yüksek çıkacaktır)
FORMÜL:
Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı
E-kitaplar geleceğimizi kurtaracak. Gelin e-kitapları daha çok sevelim, doğaya bir nebze olsun nefes verelim.
Peki basılı kitapların çevreye verdiği tahribat sadece ağaç ile mi sınırlı? Tabii ki hayır! Bir araştırmaya göre, Amerika Birleşik Devletlerinde hava kirliliğinin yüzde yirmisini kağıt fabrikaları oluşturuyor. Bununla birlikte havayla sınırlı kalmayıp su kirliliğine de büyük ölçüde neden oluyor. Zira kağıt, yapısı gereğince bol suya ihtiyaç duyar.
Modern tesislerde bile 1 ton kağıt üretebilmek için yaklaşık 50 ton su kirletilmektedir.
Artık karar sizin? E-kitap teknolojisi yokken elbette kitaplar ağaçlardan daha önemli idi. Zira, entelektüel hale gelen her birey doğayı korumak için fazladan çaba harcayabilecek bilince kavuşmuş olacaktı.
Ya şimdi? Tamamen zararsız bir teknoloji varken, hala zararlı nostaljik alışkanlıklarınıza devam mı etmek istiyorsunuz? Siz bilirsiniz…