Menu

Arama Yapın

İcra İflas Hukukunda Güncel Meseleler 2024 | Hemen Kaydolmak İçin Tıkla

Menu

Bu kitap, e-kitap formatında olduğu için 4,98 ağaç kesilmekten kurtarılmıştır.

E-Kitaplar

Tarihe Yön Veren Başarı Öyküleri

  • Yayınevi: Aristo Yayınevi
  • Yazar: Dr. Gökhan TANERİ
  • Sayfa Sayısı: 687
  • Yayın Tarihi: 26.10.2020
  • Baskı: 1
  • Tür: E-kitap
  • Basılı Olsaydı Fiyatı: 730,00
730,00 TL
292,00 TL

Bu kitap 2878 kez incelendi; 89 adet satıldı.

Kategoriler: Bütün Hukuk Kitapları, Genel Kültür

Esasen bu çalışmayı tarihin akışını değiştirdiğini düşündüğümüz ve bizim tarihimizi de derinden etkileyen birkaç isim üzerine yapmayı düşünmüştük. Sonradan farklı yayınevlerinde, benzerlerini görünce biz de yüze yakın isimle bir liste hazırlamak istedik.

Bu çalışmanın esin kaynağı olan Michael J. Hart’ın “Dünyanın En Etkin 100” isimli çalışması giriş kısmında; “Okur kendi listesini oluşturma deneyimini yaşamaya çağrılmaktadır-herhangi bir alanda en etkili, en ayrıcalıklı ya da başka yönleriyle üstün kişilikler olabilir bu listede. En etkili 100’ü” yaratma süreci benim için hem büyüleyici hem de eğlenceliydi ve inanıyorum ki sözler de kendi liste veya listelerinizi oluştururken harcayacağınız zihinsel çabadan hoşnut kalacaksınız. Listenizdeki isimler benimkilerle çakışmayacaktır, zaten çakışmamalıdır da. Örneğin, gelmiş geçmiş “en büyük güç sahibi 100” üzerinde kafa yormayı yeğleyebilir ya da “en karizmatik 100” üzerinde düşünmeyi tercih edebilirsiniz. Eğer “en etkili” kişi adaylarını belirlemeyi seçerseniz, umarım çalışmanız site, benim çalışmamın bana kazandırmış olduğu gibi tarihe yeni bir bakış açısı kazandırır.” ibareleri yer almaktadır. Ve bu çalışma, yazarın bu çağrısına uyularak hazırlanmış bir çalışmadır.

Bu çalışmayı hazırladığımız sırada sadece listeye kimleri alacağımızı düşünüyorduk. Hart haklıydı. Bizim düşündüğümüz isimler onunkilerden oldukça farklıydı. Bazı durumlarda bir komutan, bazı durumlarda bir düşünür, bazen bir ekonomist bazen bir kaşif önemli olabilirdi. Bu nedenle daha çok alfabetik bir listeyle kısa biyografiler hazırlayarak liste hazırlamayı okuyucuya bırakmak istedik.

Konu üzerine yazılmış, dikkate alınabilir her türlü kaynak çalışmaya esas alındı. Pek tabi internet önemli bir kaynakçaydı. Michael J. Hart listesini hazırladığında online dünya bu kadar gelişmemişti. İnsanlar bilgiye çok daha kısa sürede ulaşamıyor, karşılaştırma yapma imkanı bulamıyordu. Değerlendirme yapma imkanı sınırlıydı. Oysa günümüz dünyasında telefon tuşlarıyla bile bazı bilgileri sınama ve değerlendirme imkanına sahibiz. Yine de bir kitabın yaptığı etkiyi en etkili çevrimiçi sitenin yapabilmesi mümkün görünmüyor.

Bu çalışmanın hazırlanmasında bir diğer amaç, okuyucunun tarihe mal olmuş insanlar üzerinde kendisini bulmasını sağlamaktır. Bu insanlar nasıl çalıştılar, tarihe, bilime ya da sanata ne gibi katkıları oldu? Zorlukları nasıl aştılar? Aile hayatları, inançları ve temel çalışma alanları dışındaki çalışma alanları nelerdi? Öğrenim ve çalışma hayatları nasıl geçti ve tarihe mal olmuş karakteristik sözleri var mıydı?

Michael J. Hart’ın listesinde Türk bilim insanı, düşünür ya da komutan yoktu. Bize göre bu yaklaşım tarzı onun önyargılı olduğunu gösteriyordu. Kanuni, İbn-i Sina, Biruni ya da Mevlana olmadan ve üstüne üstelik Atatürk olmadan böyle bir listeyi hazırlamak Türk ve dünya tarihine göre haksızlıktı. Biz de bu haksızlığı bir nebze de olsa gidermek istedik.

Türkiye’de bilimsel çalışmaların yetersiz olma nedenlerini tespit etmek gerekir. Uzun süren savaşlar, bilimsel birikimin olmaması, transfer suretiyle elde edilen bilgi ve teknolojinin toplumun geniş kesimlerince benimsenmemesi temel sebeplerdir. Matbaanın oldukça geç kullanılmaya başlaması, kitapların yaygınlaşmasını engellemiş ise de kitaplar yayınlansa da okuyacak ve okuduklarını anlayıp geliştirecek bir neslin bulunmaması da önemli bir eksiklik olarak görünüyor.

James Watt, kasabasında bulunan bilim kütüphanesi için 100 poundluk bir yardım yapmıştı. Bu yardım bugün yazılan biyografisinde dahi yer alıyor. Türk tarihinde kıyaslanabilecek bir bilim insanı bulmak mümkün görünmediği gibi halk kütüphaneleri dışında bilim kütüphanesini hayal etmek dahi imkansız. Halk kütüphanelerinin ne kadar yaygın olduğu ve kimlerin hangi amaçlarla oralara gittiği ya da kullandığı ilgili herkes tarafından bilinmektedir.

Özellikle 19. yüzyıl bilim adamlarının çalışmalarını kısa sürede yayınlamış ve toplumla paylaşmış olmaları takdire değer. Ülkemizde yayıncılığın gelişmemiş ya da sadece ticari amaç taşıyan ellerde toplanmış olması da bilimsel çalışmaların gelişmemesinin bir diğer nedenidir.

Gerek sanayi devrimi gerekse öncesi ve gerekse sonrasında Avrupa’da ortaya çıkan teknolojik buluşlar sırasında Osmanlı topraklarında büyük siyasi olaylar, savaşlar ve ayrılıkçı fikirler hüküm sürmekteydi. Bu olaylar da bilimsel çalışmaların yapılmasını ve geliştirilmesini engellemiştir.

Çağları aşan insanlar kişiden kişiye ya da değerlendirmeyi yapan kişinin sahip olduğu donanıma göre değişebilir. Toplumbilimciler, hukukçular, din adamları ya da mucitler, bilim adamları da olabilir. Zaferler kazanan komutanlar da çağları aşabilir. Biz bu çalışmada genel olarak etkili bulduğumuz isimleri alfabetik sıraya göre değerlendirmek istedik.

Bu çalışmanın yapılmasının bir diğer nedeni, bilim adamı, hukukçu, din adamı ya da komutan olmak isteyen ya da olan, herkes bu çalışmada kendisini bulsun istedik.

Çalışmanın amacına ulaşması dileğiyle…         

Mehtap Taneri/Gökhan Taneri

2020-Adana

Dr. Gökhan TANERİ

  • Eğitim Sayısı 0
  • E-Kitap Sayısı 34
  • Eğitim Alan Kişi Sayısı 0
  • E-Kitap Alan Kişi Sayısı 0
%60

Görevde Yükselme Sın..

Dr. Gökhan TANERİ

175 TL
70 TL
Satıştan Kaldırılmıştır.

Eğitmen Hakkında

Hakim

Sosyal Medya


FORMÜL:

 

Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı

 

 

Kağıt yapımında, genellikle iğne yapraklı ağaçlardan Ladin ve Çam ağaçları kullanılmaktadır. Çoğunluk çam ağacına aittir.

 

Dünya çapında her gün 80.000 ila 160.000 ağaç kesilmekte ve kağıt endüstrisinde kullanılmaktadır. Ormanlar yok edilmekte, küresel ölçekte iklim değişikliğine sebep olmaktadır.

 

Bir çam ağacının boyunu ortalama 18 m, yarıçapı da 15 cm eder. Bu durumda bir çam ağacı 1,2717 metreküptür. 0.0083 metreküp odun yaklaşık 4,5 kg gelir. Bu durumda 1,2717 metreküp odun yani bir ağaç 690 kg gelecektir.

 

Bir ağaçtan elde edilen kağıt, ağacın ağırlığının yarısı kadar etmektedir.

 

O halde, ortalama bir çam ağacı 690 kg ettiğine göre, elde edilecek kağıt 345 kg olacaktır.

 

Bir A4 beyaz kağıdın ağırlığı 5 gr etmektedir. Demek ki, bir ağaçtan 345000/5 = 69000 adet A4 yaprağı elde edilmektedir.

 

Günümüzde özellikle dijital kitap baskılarında, kitabın boyutu ne olursa olsun A4 boyutunda kağıt harcanmakta olup, kesime giren kısımları atılmaktadır.

 

Buraya kadar elde edilen verilerle şöyle bir formül çıkartılabilmektedir:

 

Kitabın sayfa sayısı / 2 = kitapta kullanılan kağıt yaprağı.

 

Her kitabın asgari 1000 adet basıldığı (ki ortalama çok daha yüksek çıkacaktır)

 

FORMÜL:

 

Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı

 

E-kitaplar geleceğimizi kurtaracak. Gelin e-kitapları daha çok sevelim, doğaya bir nebze olsun nefes verelim.

 

Peki basılı kitapların çevreye verdiği tahribat sadece ağaç ile mi sınırlı? Tabii ki hayır! Bir araştırmaya göre, Amerika Birleşik Devletlerinde hava kirliliğinin yüzde yirmisini kağıt fabrikaları oluşturuyor. Bununla birlikte havayla sınırlı kalmayıp su kirliliğine de büyük ölçüde neden oluyor. Zira kağıt, yapısı gereğince bol suya ihtiyaç duyar.

 

Modern tesislerde bile 1 ton kağıt üretebilmek için yaklaşık 50 ton su kirletilmektedir.

 

Artık karar sizin? E-kitap teknolojisi yokken elbette kitaplar ağaçlardan daha önemli idi. Zira, entelektüel hale gelen her birey doğayı korumak için fazladan çaba harcayabilecek bilince kavuşmuş olacaktı.

 

Ya şimdi? Tamamen zararsız bir teknoloji varken, hala zararlı nostaljik alışkanlıklarınıza devam mı etmek istiyorsunuz? Siz bilirsiniz…