E-Kitaplar
Arabuluculuk Sınavına Hazırlık Soru Bankası | Çözümlü – Açıklamalı
- Yayınevi: Aristo Yayınevi
- Yazar: Dr. Gökhan TANERİ
- Sayfa Sayısı: 204
- Yayın Tarihi: 03.02.2022
- Baskı: 1
- Tür: E-kitap
- Basılı Olsaydı Fiyatı: 260,00
Bu kitap 6147 kez incelendi; 346 adet satıldı.
Kategoriler: Arabuluculuk Hukuku, Bütün Hukuk Kitapları, Sınav Kitapları
Bu çalışmanın hazırlanmasında Adalet Bakanlığı’nın Arabuluculuk Modülü[1] esas alınmıştır. Modülün didaktik niteliğinin zayıf olduğunu, bazı kısımların sık tekrarlandığını, özellikle uzun cümlelerin anlaşılmak bakımından sorunlu olduğunu söylemek mümkün. Olumsuz cümlelerin, birden fazla olumsuzlama nedeniyle gözden geçirilmesi gerektiği düşünülmektedir.
Test çalışması hazırlamak, bilimsel makale ya da kitap çalışması yapmaktan çok daha farklı bir tecrübe gerektiriyor. Burada zaman içerisinde kazanılacak bir tecrübe kadar kaynakların değerlendirilmesi ve muhataplarına soru olarak yöneltilmesi becerisi büyük önem kazanıyor. Çeviri yapılması, kaynak toplanması ve hakem sorunları gibi süreçlerin karşılanması ile okuyucu karşısına çıkılabilen makale süreçleri daha keyif verici olmakla birlikte, test çalışmalarının toplumsal bir amaca hizmet ettiği dikkate alınmalıdır.
Test çalışmalarının hazırlanmasında mutlak surette başvuran sayısı, niteliği önemli olduğu kadar, testi hazırlayacak olan kişinin yaklaşımları da önemlidir. Arabuluculuk sınavı gibi nitelikli ve az sayıda başvurunun sınırı geçeceği bir yarışma sınavında, rekabetin oldukça üst sıralarda gerçekleşeceğini öngörmemek mümkün değil. Bu nedenle el kitabının dikkatle okunması, mümkün olduğu takdirde notlar alınması, özetlenmesi oldukça önemlidir. Yine de çalışma sırasında “Et-tekrârü ahsen velev kâne yüz seksen” ilkesi gereğince sıklıkla tekrarlama ve güncel çalışma yapılması da önemlidir.
Sınavı hazırlayan kişi şu yaklaşımlarda olabilir:
i-) Başvuran sayısının çokluğu ve nitelikli olması nedeniyle mümkün oldukça eleme niteliği ağır basan sorular hazırlamak,
ii-) El kitabının iyi öğrenip öğrenilmediğini kontrol etmek.
El kitabının iyi öğrenilmesinin kontrolü ise mutlak surette, çalışmayı hazırlayan kişilerin terminolojisiyle ve mutlak surette bilinmesi gereken konuların sorulmasıyla gerçekleşecektir.
Çalışmayı okumaya başladığım sıralarda cümlelerin sıkça tekrarlanması, bazen çelişmesi, çok uzun cümleler kullanılması; çalışmada sorulabilecek soruların, oldukça sınırlı ve yüzeysel olabileceği değerlendirmesine yol açmış ise de çalışmanın sonlarına gelindiğinde konsantre kısımların büyük bir dikkatle gözden geçirilmesi gerektiğini düşündürmüştür. Önsöz kısmında belirtilen hususlar kişisel kanaat niteliğinde olup paylaşılması bir borç bilinmiştir.
Bu bilinçle hazırlanan bu çalışmada amaç, eleştirilebilir yanları bulunsa da Adalet Bakanlığı modülünü tekrarlatmak, gözden geçirmek ve soru biçimleri hakkında okuyucuyu fikir sahibi yapmaktır. Modülün terminolojisine, sistematiğine sadık kalınarak hazırlanan çalışmanın her kesiminden okuyucusu için amacına ulaşması dileğiyle, Allah’ın selam ve yardımı adalet yolcularının üzerine olsun…
Dr. Gökhan Taneri / Ocak 2022
[1] Arabuluculuk eğitim kitabı linki: https://adb.adalet.gov.tr/Resimler/SayfaDokuman/2712202116532521.11.pdf
Dr. Gökhan TANERİ
- Eğitim Sayısı 0
- E-Kitap Sayısı 34
- Eğitim Alan Kişi Sayısı 0
- E-Kitap Alan Kişi Sayısı 0
Eğitmen Hakkında
Hakim
FORMÜL:
Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı
Kağıt yapımında, genellikle iğne yapraklı ağaçlardan Ladin ve Çam ağaçları kullanılmaktadır. Çoğunluk çam ağacına aittir.
Dünya çapında her gün 80.000 ila 160.000 ağaç kesilmekte ve kağıt endüstrisinde kullanılmaktadır. Ormanlar yok edilmekte, küresel ölçekte iklim değişikliğine sebep olmaktadır.
Bir çam ağacının boyunu ortalama 18 m, yarıçapı da 15 cm eder. Bu durumda bir çam ağacı 1,2717 metreküptür. 0.0083 metreküp odun yaklaşık 4,5 kg gelir. Bu durumda 1,2717 metreküp odun yani bir ağaç 690 kg gelecektir.
Bir ağaçtan elde edilen kağıt, ağacın ağırlığının yarısı kadar etmektedir.
O halde, ortalama bir çam ağacı 690 kg ettiğine göre, elde edilecek kağıt 345 kg olacaktır.
Bir A4 beyaz kağıdın ağırlığı 5 gr etmektedir. Demek ki, bir ağaçtan 345000/5 = 69000 adet A4 yaprağı elde edilmektedir.
Günümüzde özellikle dijital kitap baskılarında, kitabın boyutu ne olursa olsun A4 boyutunda kağıt harcanmakta olup, kesime giren kısımları atılmaktadır.
Buraya kadar elde edilen verilerle şöyle bir formül çıkartılabilmektedir:
Kitabın sayfa sayısı / 2 = kitapta kullanılan kağıt yaprağı.
Her kitabın asgari 1000 adet basıldığı (ki ortalama çok daha yüksek çıkacaktır)
FORMÜL:
Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı
E-kitaplar geleceğimizi kurtaracak. Gelin e-kitapları daha çok sevelim, doğaya bir nebze olsun nefes verelim.
Peki basılı kitapların çevreye verdiği tahribat sadece ağaç ile mi sınırlı? Tabii ki hayır! Bir araştırmaya göre, Amerika Birleşik Devletlerinde hava kirliliğinin yüzde yirmisini kağıt fabrikaları oluşturuyor. Bununla birlikte havayla sınırlı kalmayıp su kirliliğine de büyük ölçüde neden oluyor. Zira kağıt, yapısı gereğince bol suya ihtiyaç duyar.
Modern tesislerde bile 1 ton kağıt üretebilmek için yaklaşık 50 ton su kirletilmektedir.
Artık karar sizin? E-kitap teknolojisi yokken elbette kitaplar ağaçlardan daha önemli idi. Zira, entelektüel hale gelen her birey doğayı korumak için fazladan çaba harcayabilecek bilince kavuşmuş olacaktı.
Ya şimdi? Tamamen zararsız bir teknoloji varken, hala zararlı nostaljik alışkanlıklarınıza devam mı etmek istiyorsunuz? Siz bilirsiniz…