E-Kitaplar
İşgücü Piyasalarında Rekabet Hukuku Uygulamaları
- Yayınevi: Aristo Yayınevi
- Yazar: Dr. Çiçek ERSOY KEKEVİ
- Sayfa Sayısı: 44
- Yayın Tarihi: 23.08.2022
- Baskı: 1
- Tür: E-kitap
- Basılı Olsaydı Fiyatı: 30,00
Kategoriler: Bütün Hukuk Kitapları, Kongreler / Sempozyumlar, Ticaret Hukuku
İşgücü piyasalarında, işe alım için benzer özellikler taşıyan adayları arayan şirketler, rekabet hukuku anlamında rakip sayılırlar. Pazarın dengesi, arz tarafındaki çalışan ve talep tarafındaki işveren ile oluşur. Dolayısıyla işgücü piyasasında farklı teşebbüslerin insan kaynakları departmanlarının işe alım, performans, ücret, promosyon, prim uygulamaları gibi hususlara ilişkin rekabeti kısıtlayıcı anlaşmaları, insan kaynakları departmanları arasında bilgi değişimi (özellikle ücrete ilişkin veriler), teşebbüslerin birbirlerinin çalışanlarını istihdam etmemeye ilişkin anlaşmaları (no poach agreements) rekabet hukuku açısından ihlal olarak nitelendirilebilir. Bu kapsamda rekabet hukuku kurallarının, tıpkı diğer pek çok pazarda olduğu gibi iş gücü alım pazarında da uygulanması gerekir.
Dr. Çiçek ERSOY KEKEVİ
- Eğitim Sayısı 4
- E-Kitap Sayısı 3
- Eğitim Alan Kişi Sayısı 32297
- E-Kitap Alan Kişi Sayısı 2086
- Makale Sayısı 0
Eğitmen Hakkında
İTÜ İşletme Fakültesi, İşletme Mühendisliği Bölümü hukuk çalışma grubu öğretim üyesidir. Lisans derecesini Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde, yüksek lisans ve doktora derecelerini Münih Ludwig-Maximilians Üniversitesinde tamamlamıştır. Doktora öğrenimi süresince Münih Max Planck Institute for Innovation and Competition’da bursiyer ve araştırmacı olarak çalışmıştır. Akademik çalışma alanları kişisel verilerin korunması hukuku, rekabet hukuku, dijital dönüşüm bilişim hukukudur.
FORMÜL:
Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı
Kağıt yapımında, genellikle iğne yapraklı ağaçlardan Ladin ve Çam ağaçları kullanılmaktadır. Çoğunluk çam ağacına aittir.
Dünya çapında her gün 80.000 ila 160.000 ağaç kesilmekte ve kağıt endüstrisinde kullanılmaktadır. Ormanlar yok edilmekte, küresel ölçekte iklim değişikliğine sebep olmaktadır.
Bir çam ağacının boyunu ortalama 18 m, yarıçapı da 15 cm eder. Bu durumda bir çam ağacı 1,2717 metreküptür. 0.0083 metreküp odun yaklaşık 4,5 kg gelir. Bu durumda 1,2717 metreküp odun yani bir ağaç 690 kg gelecektir.
Bir ağaçtan elde edilen kağıt, ağacın ağırlığının yarısı kadar etmektedir.
O halde, ortalama bir çam ağacı 690 kg ettiğine göre, elde edilecek kağıt 345 kg olacaktır.
Bir A4 beyaz kağıdın ağırlığı 5 gr etmektedir. Demek ki, bir ağaçtan 345000/5 = 69000 adet A4 yaprağı elde edilmektedir.
Günümüzde özellikle dijital kitap baskılarında, kitabın boyutu ne olursa olsun A4 boyutunda kağıt harcanmakta olup, kesime giren kısımları atılmaktadır.
Buraya kadar elde edilen verilerle şöyle bir formül çıkartılabilmektedir:
Kitabın sayfa sayısı / 2 = kitapta kullanılan kağıt yaprağı.
Her kitabın asgari 1000 adet basıldığı (ki ortalama çok daha yüksek çıkacaktır)
FORMÜL:
Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı
E-kitaplar geleceğimizi kurtaracak. Gelin e-kitapları daha çok sevelim, doğaya bir nebze olsun nefes verelim.
Peki basılı kitapların çevreye verdiği tahribat sadece ağaç ile mi sınırlı? Tabii ki hayır! Bir araştırmaya göre, Amerika Birleşik Devletlerinde hava kirliliğinin yüzde yirmisini kağıt fabrikaları oluşturuyor. Bununla birlikte havayla sınırlı kalmayıp su kirliliğine de büyük ölçüde neden oluyor. Zira kağıt, yapısı gereğince bol suya ihtiyaç duyar.
Modern tesislerde bile 1 ton kağıt üretebilmek için yaklaşık 50 ton su kirletilmektedir.
Artık karar sizin? E-kitap teknolojisi yokken elbette kitaplar ağaçlardan daha önemli idi. Zira, entelektüel hale gelen her birey doğayı korumak için fazladan çaba harcayabilecek bilince kavuşmuş olacaktı.
Ya şimdi? Tamamen zararsız bir teknoloji varken, hala zararlı nostaljik alışkanlıklarınıza devam mı etmek istiyorsunuz? Siz bilirsiniz…