Menu

Arama Yapın

HMGS PANELİMİZİN DEMOSUNU İNCELEMEK İÇİN TIKLA

Menu

Makaleler

64 adet makale bulundu.

Çelik Ahmet ÇELIK

KANUN YOLLARINA BAŞVURMADA PARASAL SINIRLAR YA DA HAK ARAMA TARİFESİ

01 Kasım 2024

Ülkemizde ekonomik sıkıntılar her geçen yıl artmakta, paranın değeri ve halkın alım gücü hızla düşmekte; yaşam koşulları zorlaşmaktadır. Bu ise, en küçük para değerinin bile hak aramada öneminin artması demektir.

Devamını Oku
Çelik Ahmet ÇELIK

BELİRSİZ ALACAK DAVASINDA DAVA DEĞERİ BİRKAÇ KEZ ARTIRILABİLİR Mİ?

01 Kasım 2024

Belirsiz alacak davasında davacının amacı, yargılama sonunda belirlenecek kesin zararının veya alacağının tamamını hüküm altına aldırmak olduğuna göre, “dava değerini” bir kez değil, kanun yolları tükeninceye kadar birkaç kez artırabilmeli ve bu artırımların hiçbiri ıslah olarak nitelenmemelidir. Buna yasal bir engel bulunmadığı düşüncesindeyiz

Devamını Oku
Çelik Ahmet ÇELIK

MANEVİ TAZMİNATA ORTAK BİR ÖLÇÜ BULMALIYIZ

01 Kasım 2024

Mahkemelerce hükmedilen manevi tazminat miktarları arasında derin uçurumlar vardır. Benzer olayları karşılaştırdığımızda, kararlar arasında önemli farklar bulunduğu, giderek aynı yargıcın aynı dönem içerisinde benzer dosyalardan birine yüksek, ötekine düşük miktarda tazminat “takdir” ettiği gözlemlenmektedir.

Devamını Oku
Av. Talih UYAR

ÜZERİNDE İPOTEK BULUNAN BİR TAŞINMAZIN ‘BÜTÜNLEYİCİ PARÇA’ VE ‘EKLENTİLERİ’ TEK BAŞINA HACZEDİLEBİLİR VE SATILABİLİR Mİ?

01 Kasım 2024

Taşınmazı üzerinde bir banka lehine ipotek kurulmuş olan işletmenin ‘ayrılmaz parçası (mütemmim cüz’ü (TMK. m.684)) ve ‘eklentisi’ (teferruatı (TMK. m.686)) niteliğindeki taşınır malları, alacaklılar tarafından ‘taşınmazın tapu kaydına’ haciz konulmadan tek başına ‘haczedilebilir’ (İİK m.85) ve –taşınmaz satışa çıkarılmadan- satılabilir mi (İİK. m.112 vd.)?

Devamını Oku
Av. Talih UYAR

TASARRUFUN İPTALİ DAVALARINDA “TASARRUFUN İPTALİ SEBEPLERİ”NE GENEL BİR BAKIŞ

01 Kasım 2024

Borçlunun hangi tasarruflarına ilişkin olarak iptal davasının davacı-alacaklı tarafından talep edileceği ve dava dilekçesinde dayanılan iptal sebeplerinin neler olabileceği

Devamını Oku
Av. Talih UYAR

“İTİRAZIN İPTALİ DAVASININ KABULÜNE” İLİŞKİN VERİLEN KARARIN YARGITAYCA BOZULMASI SONRASINDA VERİLEN DİRENME KARARI VE HUKUK GENEL KURULU’NUN KARARI ÜZERİNE GELİNEN AŞAMADA, İCRA TAKİBİNE DEVAM EDİLMESİ MÜMKÜN MÜDÜR?*

01 Kasım 2024

Yerine getirilmesi (=icrası) kesinleşmesine bağlı olmayan, başka bir deyişle kesinleşmeden takip konusu yapılabilen bir ilam icraya konmuş ve (istinaf) temyiz yoluna başvurulmuş olmasına rağmen “icranın geri bırakılması”na (İİK. mad. 36) ilişkin bir karar getirmemiş olabilir.

Devamını Oku
Av. Talih UYAR

“ÖDEME EMRİ”NİN “TAKİP TALEBİ”NE UYGUN DÜZENLENMEMİŞ OLMASININ DOĞURDUĞU SONUÇLAR İİK.58/II-4; 60/II-1; İİK.YÖN. 20/III, .c: 2

01 Kasım 2024

Alacaklının ‘ilamsız icra’ (İİK. m.42 vd.) takibinde bulunabilmesi için, alacağının herhangi bir belgeye dayanmasına ihtiyaç yoktur

Devamını Oku
Av. Talih UYAR

ÜZERİNDE İPOTEK BULUNAN BİR TAŞINMAZIN ‘AYRILMAZ PARÇALARI’ VE ‘EKLENTİLERİ’ HAKKINDA -İPOTEKLİ ALACAKLI VE TİCARİ İŞLETME REHNİ SAHİBİ TARAFINDAN- İSTİHKAK DAVASI AÇILABİLİR Mİ?

01 Kasım 2024

Taşınmazı üzerinde bir banka lehine ipotek kurulmuş olan işletmenin ‘ayrılmaz parçası (mütemmim cüz’ü (TMK. m.684)) ve ‘eklentisi’ (teferruatı (TMK. m.686)) niteliğindeki taşınır malları, alacaklılar tarafından ‘taşınmazın tapu kaydına’ haciz konulmadan tek başına ‘haczedilebilir’ (İİK m.85) ve –taşınmaz satışa çıkarılmadan- satılabilir mi (İİK. m.112 vd.)? Bu taşınır mallar hakkında –‘ipotekli alacaklı’ ve ‘ticari işletme rehni sahibi’- tarafından ‘istihkak davası (İİK m.96 vd.)’ açılabilir mi?

Devamını Oku
Çelik Ahmet ÇELIK

BEDEN GÜCÜ KAYBI TESPİTİ HAKKINDA YARGITAY KARARLARI

30 Ekim 2024

Dava, trafik kazasından kaynaklanan daimi iş göremezlik zararının karşılanması istemidir. Mahkemece, davacının maluliyet oranının belirlenmesi yönünden bilirkişi raporu alınmadan davacı tarafça dosyaya sunulan Özürlü Sağlık Kurul Raporu'na göre da-vacının daimi maluliyetinin bulunduğu kabul edilerek aktüer hesabı yaptırılması doğru olmamıştır.

Devamını Oku


Kurumsal Üyelikler İçin

Kurumsal Teklif Alın

Ekibinizin hukuk bilgisini yükseltin, kaliteli içeriklerle size yardımcı olmaya hazırız!

Ekibinize, Hukuk Eğitim’in birbirinden kaliteli eğitimlerine sınırsız erişim imkanı sunun.