E-Kitaplar
Tüketici Senetlerinin Nama Yazılı Düzenlenmesi Zorunluluğu ve Sonuçları
- Yayınevi: Aristo Yayınevi
- Yazar: Dr. Öğr. Üyesi Ebru TÜZEMEN ATİK
- Sayfa Sayısı: 77
- Yayın Tarihi: 28.01.2021
- Baskı: 1
- Tür: E-kitap
- Basılı Olsaydı Fiyatı: 20,00
Bu kitap 2422 kez incelendi; 1642 adet satıldı.
Kategoriler: Bütün Hukuk Kitapları, Kongreler / Sempozyumlar, Ticaret Hukuku, Tüketici Hukuku
Kambiyo senetleri emre ya da hamiline yazılı olmak kaydıyla kamu güvenliğini haizdir. Bu senetleri iyiniyetle iktisap eden kimse, iktisabında korunur. Tüketici tarafından düzenlenen senetlerde ise kambiyo senetlerine hâkim olan kamu güvenliği ilkesi ile tüketici işlemlerinin zayıf tarafı olan tüketicinin korunması arasında bir tercih yapılması gerekmiştir. Bu kapsamda mülga 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun döneminde, her bir taksit ödemesi için ayrı ayrı olacak şekilde ve sadece nama yazılı olarak kıymetli evrak düzenlenebileceği, aksi hâlde kambiyo senedinin geçersiz olacağına yer verilmiştir. Ancak söz konusu düzenleme, bir yandan doktrinde tartışmalara neden olurken bir yandan da içtihat aykırılıklarını ortaya çıkarmıştır.
7 Kasım 2013 tarihinde kabul edilen 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 4/5. maddesinde bu zorunluluk, tüketicinin yapmış olduğu tüm işlemler bakımından geçerli kabul edilmiş ve bu kez söz konusu kurala aykırı düzenlenen senetlerin tüketici yönünden geçersiz olacağı öngörülmüştür. Ancak söz konusu düzenleme, hâlen dahi tam bir açıklık içermemekte, konu hakkındaki görüş ayrılıkları devam etmektedir. Son olarak, 29 Kasım 2019 tarihinde Yargıtay İçtihadı Birleştirme Büyük Genel Kurulu tarafından içtihat aykırılığını giderecek şekilde düzenleme yapılmış olduğundan bahisle içtihatların birleştirilmesine yer olmadığına karar verilmiştir. Bu çalışmada TKHK m. 4/5 kapsamında tüketici senetlerinin nama yazılı düzenlenmesinin sonuçları ile bu kurala uyulmaması hâlinde ortaya çıkabilecek sonuçlar ele alınmakta; doktrindeki görüşler ve farklı uygulamalar kapsamında tüketici senetlerinin geçersizliğinden ne anlaşılması gerektiği üzerinde durulmaktadır.
Anahtar Kelimeler: Kıymetli evrak, kambiyo senetleri, tüketici senetleri, bono, nama yazılı senet, kişisel def’i, geçersizlik def’i.
Dr. Öğr. Üyesi Ebru TÜZEMEN ATİK
- Eğitim Sayısı 14
- E-Kitap Sayısı 5
- Eğitim Alan Kişi Sayısı 36813
- E-Kitap Alan Kişi Sayısı 4218
Eğitmen Hakkında
FORMÜL:
Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı
Kağıt yapımında, genellikle iğne yapraklı ağaçlardan Ladin ve Çam ağaçları kullanılmaktadır. Çoğunluk çam ağacına aittir.
Dünya çapında her gün 80.000 ila 160.000 ağaç kesilmekte ve kağıt endüstrisinde kullanılmaktadır. Ormanlar yok edilmekte, küresel ölçekte iklim değişikliğine sebep olmaktadır.
Bir çam ağacının boyunu ortalama 18 m, yarıçapı da 15 cm eder. Bu durumda bir çam ağacı 1,2717 metreküptür. 0.0083 metreküp odun yaklaşık 4,5 kg gelir. Bu durumda 1,2717 metreküp odun yani bir ağaç 690 kg gelecektir.
Bir ağaçtan elde edilen kağıt, ağacın ağırlığının yarısı kadar etmektedir.
O halde, ortalama bir çam ağacı 690 kg ettiğine göre, elde edilecek kağıt 345 kg olacaktır.
Bir A4 beyaz kağıdın ağırlığı 5 gr etmektedir. Demek ki, bir ağaçtan 345000/5 = 69000 adet A4 yaprağı elde edilmektedir.
Günümüzde özellikle dijital kitap baskılarında, kitabın boyutu ne olursa olsun A4 boyutunda kağıt harcanmakta olup, kesime giren kısımları atılmaktadır.
Buraya kadar elde edilen verilerle şöyle bir formül çıkartılabilmektedir:
Kitabın sayfa sayısı / 2 = kitapta kullanılan kağıt yaprağı.
Her kitabın asgari 1000 adet basıldığı (ki ortalama çok daha yüksek çıkacaktır)
FORMÜL:
Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı
E-kitaplar geleceğimizi kurtaracak. Gelin e-kitapları daha çok sevelim, doğaya bir nebze olsun nefes verelim.
Peki basılı kitapların çevreye verdiği tahribat sadece ağaç ile mi sınırlı? Tabii ki hayır! Bir araştırmaya göre, Amerika Birleşik Devletlerinde hava kirliliğinin yüzde yirmisini kağıt fabrikaları oluşturuyor. Bununla birlikte havayla sınırlı kalmayıp su kirliliğine de büyük ölçüde neden oluyor. Zira kağıt, yapısı gereğince bol suya ihtiyaç duyar.
Modern tesislerde bile 1 ton kağıt üretebilmek için yaklaşık 50 ton su kirletilmektedir.
Artık karar sizin? E-kitap teknolojisi yokken elbette kitaplar ağaçlardan daha önemli idi. Zira, entelektüel hale gelen her birey doğayı korumak için fazladan çaba harcayabilecek bilince kavuşmuş olacaktı.
Ya şimdi? Tamamen zararsız bir teknoloji varken, hala zararlı nostaljik alışkanlıklarınıza devam mı etmek istiyorsunuz? Siz bilirsiniz…