Menu

Arama Yapın

İcra İflas Hukukunda Güncel Meseleler 2024 | Hemen Kaydolmak İçin Tıkla

Menu

Bu kitap, e-kitap formatında olduğu için 0,45 ağaç kesilmekten kurtarılmıştır.

E-Kitaplar

Anonim Şirket Yönetim Kurulu Üyesinin Bilgi Alma ve İnceleme Hakkına İlişkin Sorunlar

  • Yayınevi: Aristo Yayınevi
  • Yazar: Prof. Dr. Birgül SOPACI ÖZTUNA 
  • Sayfa Sayısı: 62
  • Yayın Tarihi: 05.06.2021
  • Baskı: 1
  • Tür: E-kitap
  • Basılı Olsaydı Fiyatı: 20,00
20,00 TL
8,00 TL

Bu kitap 2094 kez incelendi; 50 adet satıldı.

Kategoriler: Bütün Hukuk Kitapları, Kongreler / Sempozyumlar, Ticaret Hukuku

Kaynak İsvBK. (OR Art.715a) m.715a hükmünde, TK m.392’den farklı olarak toplantı dışı bilgi talebinde başkanın izni sadece münferit işler bakımından aranırken, işlerin gidişatı için aranmamaktadır. En önemli fark ise üyenin bilgi ve inceleme talebinin başkan tarafından reddi sonrası yönetim kurulunda da reddi halinde TK m.392/4’de mahkemeye müracaat hakkı ve imkânı tanınmışken, İsvBK. m.715a’da tanınmamış olmasıdır.

Günümüzde hala anonim şirket yönetim kurulu üyesinin bilgi alma ve inceleme hakkına ilişkin tartışmalı olan sorunlar mevcuttur. Görevi sona eren yönetim kurulu üyesinin bilgi alma ve inceleme hakkını kullanıp kullanamayacağı, özellikle bilgi alma davası açan yönetim kurulu üyesinin üyeliği bilgi alma davası sırasında sona ermişse davaya devam edilip edilemeyeceği bir sorun teşkil etmektedir. Bunun dışında şu sorunlar da akla gelmektedir: Komite ve komisyon üyeleri bilgi alma ve inceleme hakkını kullanabilirler mi? Defter ve dosyaları inceleyen üye kendisine kopya alabilir mi? Talepte bulunan ve istemi başkan tarafından reddedilen üye, bu talebin karara bağlanacağı yönetim kurulu toplantısına, müzakereye ve oylamaya katılabilir mi? Talebi reddedilen üye hangi süre içinde mahkemeye müracaat etmelidir? Bilgi alma davasının niteliği nedir? Bu davada ispat yükü kimdedir? Tüm bu sorular bilgi alma ve inceleme hakkına ilişkin sorunları ortaya koymakta ve tebliğimizin konusunu oluşturmaktadır.

Bilgi Alma ve İnceleme Hakkının devamlılığı ve etkinliği bakımından şirket içi bilgi akışı ve raporlama önemli bir araç oluşturmaktadır. TK m.392/6 hükmünde de ifade edildiği gibi esas sözleşmeyle veya yönetim kurulu kararıyla bilgi alma hakkının genişletilmesi mümkündür. Bilgi alma hakkının İç Yönergede (TK m.367) düzenlenmesi ileride yaşanabilecek problemleri önleyebilir. Hakkı daha etkin kılabilir. Kurumsal yönetim gereği de, kimin kime hangi bilgileri ve raporları sunmakla yükümlü olduğu belirlenebilir. İsvBK m.716b/2’ye göre, her iç̧ yönergede şirket yönetiminin yönetim kuruluna rapor sunmasına ilişkin düzenlemeler bulunmak zorundadır. Diğer taraftan bilgi alma ve inceleme hakkının amacı dışında kullanılabilmesi ihtimaline karşı bu hakkın sınırlarının da iyi belirlenmesi gerekir. Tebliğimizde bu hususlar ele alınarak değerlendirilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Anonim Şirket, Yönetim Kurulu, Bilgi Alma ve İnceleme Hakkı, Bilgi Alma Davası, İç Yönerge.

Akademisyen

Prof. Dr. Birgül SOPACI ÖZTUNA 

  • Eğitim Sayısı 18
  • E-Kitap Sayısı 6
  • Eğitim Alan Kişi Sayısı 54208
  • E-Kitap Alan Kişi Sayısı 3621

Eğitmen Hakkında

Sosyal Medya


FORMÜL:

 

Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı

 

 

Kağıt yapımında, genellikle iğne yapraklı ağaçlardan Ladin ve Çam ağaçları kullanılmaktadır. Çoğunluk çam ağacına aittir.

 

Dünya çapında her gün 80.000 ila 160.000 ağaç kesilmekte ve kağıt endüstrisinde kullanılmaktadır. Ormanlar yok edilmekte, küresel ölçekte iklim değişikliğine sebep olmaktadır.

 

Bir çam ağacının boyunu ortalama 18 m, yarıçapı da 15 cm eder. Bu durumda bir çam ağacı 1,2717 metreküptür. 0.0083 metreküp odun yaklaşık 4,5 kg gelir. Bu durumda 1,2717 metreküp odun yani bir ağaç 690 kg gelecektir.

 

Bir ağaçtan elde edilen kağıt, ağacın ağırlığının yarısı kadar etmektedir.

 

O halde, ortalama bir çam ağacı 690 kg ettiğine göre, elde edilecek kağıt 345 kg olacaktır.

 

Bir A4 beyaz kağıdın ağırlığı 5 gr etmektedir. Demek ki, bir ağaçtan 345000/5 = 69000 adet A4 yaprağı elde edilmektedir.

 

Günümüzde özellikle dijital kitap baskılarında, kitabın boyutu ne olursa olsun A4 boyutunda kağıt harcanmakta olup, kesime giren kısımları atılmaktadır.

 

Buraya kadar elde edilen verilerle şöyle bir formül çıkartılabilmektedir:

 

Kitabın sayfa sayısı / 2 = kitapta kullanılan kağıt yaprağı.

 

Her kitabın asgari 1000 adet basıldığı (ki ortalama çok daha yüksek çıkacaktır)

 

FORMÜL:

 

Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı

 

E-kitaplar geleceğimizi kurtaracak. Gelin e-kitapları daha çok sevelim, doğaya bir nebze olsun nefes verelim.

 

Peki basılı kitapların çevreye verdiği tahribat sadece ağaç ile mi sınırlı? Tabii ki hayır! Bir araştırmaya göre, Amerika Birleşik Devletlerinde hava kirliliğinin yüzde yirmisini kağıt fabrikaları oluşturuyor. Bununla birlikte havayla sınırlı kalmayıp su kirliliğine de büyük ölçüde neden oluyor. Zira kağıt, yapısı gereğince bol suya ihtiyaç duyar.

 

Modern tesislerde bile 1 ton kağıt üretebilmek için yaklaşık 50 ton su kirletilmektedir.

 

Artık karar sizin? E-kitap teknolojisi yokken elbette kitaplar ağaçlardan daha önemli idi. Zira, entelektüel hale gelen her birey doğayı korumak için fazladan çaba harcayabilecek bilince kavuşmuş olacaktı.

 

Ya şimdi? Tamamen zararsız bir teknoloji varken, hala zararlı nostaljik alışkanlıklarınıza devam mı etmek istiyorsunuz? Siz bilirsiniz…