E-Kitaplar
Trafik Sigortası Genel Şartlarında Değişiklik Tazmin Sorunu: Orijinal – Eşdeğer Parça
- Yayınevi: Aristo Yayınevi
- Yazar: Av. Dr. Ahmet KARAYAZGAN
- Sayfa Sayısı: 50
- Yayın Tarihi: 07.05.2022
- Baskı: 1
- Tür: E-kitap
- Basılı Olsaydı Fiyatı: 30,00
Bu kitap 1592 kez incelendi; 70 adet satıldı.
Kategoriler: Bütün Hukuk Kitapları, İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku, Kongreler / Sempozyumlar
SEDDK tarafından yayımlanan 4.12.2021 tarihinde yayımlanan 31679 sayılı RG’de yer alan ve aynı tarihte yürürlüğe giren, “Karayolları Motorlu aracalar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartlarında Değişiklik Yapılmasına Dair Genel Şartlar” Tebliğ’i ile Trafik Sigortaları alanında yaşanılan sürekli değişim ve belirsizlik, yeni bir boyuta taşınmıştır. Trafik sigortalarında hasarın tazmini noktasında “Eşdeğer parça” uygulaması, daha öncesinde 12/08/2003 tarihli ve 25197 sayılı RG'de yayımlanan Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları ile getirilen bir düzenleme olup, 2021 yılındaki kanun değişikliğinin gerektirdiği değişiklikler yapılırken, yargı kararlarının gereğinin yerine getirilmesi anlamında işbu yeni Tebliğ ile birlikte değiştirilmiştir. Bu düzenleme ile, pandemi ve son zamanlarda yaşanılan ekonomik gelişmeler dikkate alındığında, zarar tazmini noktasında yedek parça kullanımındaki tercihin maliyetleri ne derecede etkilediği ve birçok taraf için yükü önemli derecede artıracağı ortadadır. Bu nedenle gerek yargı ve gerekse düzenleyici kurumlar nezdinde zararın bilhassa aynen tazmini noktasında, yedek parça tanım, tür ve fonksiyonlarının anlaşılması ile doğru bir şekilde yerinin tayin edilmesi ve tüm ilgili tarafların, bu konu üzerinde konuyu bir kez daha ele alarak, özellikle yargı kararları ile bunlara bağlı trafik sigortası genel şart değişikliklerinin gözden geçirilmesi önem arz etmektedir. Bu çalışmada, öncelikle yedek parça konusunda genel şarta dair mevzuat değişikliklerinin ortaya konulması, ardından konunun öneminin ortaya konulması, yedek parça kavramının ortaya konulması ve bu çerçevede bazı önemli hukuksal sorunlara değinilerek, sorulara cevap bulunması ve bir başka gözle yeniden ele alınması noktasında konuya dikkat çekilmesi amaçlanmıştır.
Av. Dr. Ahmet KARAYAZGAN
- Eğitim Sayısı 18
- E-Kitap Sayısı 10
- Eğitim Alan Kişi Sayısı 54208
- E-Kitap Alan Kişi Sayısı 3718
Eğitmen Hakkında
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Karayazgan, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Deniz Ticaret ve Sigorta Hukuku Ana Bilim Dalında Araştırma görevlisi olarak kariyerine başlamıştır. 1992 yılında, “Özel Hukuk” branşında yüksek lisansını “Navlun Ücreti” hakkındaki tezi ile akademik hayatını tamamlayan Karayazgan, 1994-1996 tarihinde Mobil Oil Türk A.Ş.’de hukuk müşaviri olarak çalışmıştır. 1997-1999 arası Esso Imperial Oil Ltd. (Toronto, Kanada) hukuk departmanında Dava Koordinatörü olarak çalışmış, 1992-1994 ve 2000-2001 arasında iki dönem Serbest Avukatlık yapmıştır. 2001-2005 yılları arasında Koç Allianz Sigorta’ A.Ş.'de Hukuk Baş Müşaviri unvanıyla tam zamanlı görev yapan Karayazgan, 2006 yılından beri Allianz Sigorta başta olmak üzere çeşitli şirketler için bürosundan serbest olarak danışmanlık ve avukatlık faaliyetine devam etmektedir. Hâlihazırda Sigorta Hukuku Türk Derneği Yönetim Kurulu Üyeliği; Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği Hukuk ve Hukuksal Koruma İnceleme ve Araştırma Komitesi üyeliği ve Sigorta Tahkim Komisyonu'nda Sigorta Hakemi olarak görevlerini sürdürmektedir. Ayrıca sigorta hukukunun değişik konularında makaleleri bulunan Karayazgan'ın, Bireysel Emeklilik Hukuku isimli ortak yazarı olduğu bir eseri bulunmaktadır
FORMÜL:
Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı
Kağıt yapımında, genellikle iğne yapraklı ağaçlardan Ladin ve Çam ağaçları kullanılmaktadır. Çoğunluk çam ağacına aittir.
Dünya çapında her gün 80.000 ila 160.000 ağaç kesilmekte ve kağıt endüstrisinde kullanılmaktadır. Ormanlar yok edilmekte, küresel ölçekte iklim değişikliğine sebep olmaktadır.
Bir çam ağacının boyunu ortalama 18 m, yarıçapı da 15 cm eder. Bu durumda bir çam ağacı 1,2717 metreküptür. 0.0083 metreküp odun yaklaşık 4,5 kg gelir. Bu durumda 1,2717 metreküp odun yani bir ağaç 690 kg gelecektir.
Bir ağaçtan elde edilen kağıt, ağacın ağırlığının yarısı kadar etmektedir.
O halde, ortalama bir çam ağacı 690 kg ettiğine göre, elde edilecek kağıt 345 kg olacaktır.
Bir A4 beyaz kağıdın ağırlığı 5 gr etmektedir. Demek ki, bir ağaçtan 345000/5 = 69000 adet A4 yaprağı elde edilmektedir.
Günümüzde özellikle dijital kitap baskılarında, kitabın boyutu ne olursa olsun A4 boyutunda kağıt harcanmakta olup, kesime giren kısımları atılmaktadır.
Buraya kadar elde edilen verilerle şöyle bir formül çıkartılabilmektedir:
Kitabın sayfa sayısı / 2 = kitapta kullanılan kağıt yaprağı.
Her kitabın asgari 1000 adet basıldığı (ki ortalama çok daha yüksek çıkacaktır)
FORMÜL:
Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı
E-kitaplar geleceğimizi kurtaracak. Gelin e-kitapları daha çok sevelim, doğaya bir nebze olsun nefes verelim.
Peki basılı kitapların çevreye verdiği tahribat sadece ağaç ile mi sınırlı? Tabii ki hayır! Bir araştırmaya göre, Amerika Birleşik Devletlerinde hava kirliliğinin yüzde yirmisini kağıt fabrikaları oluşturuyor. Bununla birlikte havayla sınırlı kalmayıp su kirliliğine de büyük ölçüde neden oluyor. Zira kağıt, yapısı gereğince bol suya ihtiyaç duyar.
Modern tesislerde bile 1 ton kağıt üretebilmek için yaklaşık 50 ton su kirletilmektedir.
Artık karar sizin? E-kitap teknolojisi yokken elbette kitaplar ağaçlardan daha önemli idi. Zira, entelektüel hale gelen her birey doğayı korumak için fazladan çaba harcayabilecek bilince kavuşmuş olacaktı.
Ya şimdi? Tamamen zararsız bir teknoloji varken, hala zararlı nostaljik alışkanlıklarınıza devam mı etmek istiyorsunuz? Siz bilirsiniz…