E-Kitaplar
Li̇mi̇ted Şi̇rketlerde Haklı Sebeple Fesi̇h Davasında Mahkemeni̇n Fesi̇h Kararından Sonra Tasfi̇yeden Dönme
- Yayınevi: Aristo Yayınevi
- Yazar: Prof. Dr. Ömer KORKUT
- Sayfa Sayısı: 34
- Yayın Tarihi: 10.10.2023
- Baskı: 1
- Tür: E-kitap
- Basılı Olsaydı Fiyatı: 30,00
Bu kitap 1119 kez incelendi; 15 adet satıldı.
Kategoriler: Bütün Hukuk Kitapları, Kongreler / Sempozyumlar, Ticaret Hukuku
Limited şirketlerde ortaklar arasındaki ihtilafların çekilmez boyuta gelmesi durumunda her ortak TTK 636/3 hükmü uyarınca mahkemeden şirketin feshini isteyebilmektedir. Ortaklar arasındaki ihtilaf sebebiyle bu davanın sıklıkla açıldığı görülmektedir. Ülkemizde yargılama süreleri uzun olduğu gibi şirketlerin fesih ve tasfiyesi süreci de çok uzun zaman almaktadır. Fesih davasının açıldığı dönem ile şirketin tasfiyeye girdiği dönemde ortaklar arasındaki ilişkiler tamamen değişebilmekte, haklı sebep olarak ileri sürülen hususlar ortadan kalkabilmektedir. TTK m. 636/3 hükmü uyarınca mahkeme kararıyla feshedilip de tasfiye sürecine giren bir şirkette ortakların tasfiyeden dönmek istemeleri halinde mevcut TTK hükümleri çerçevesinde bunun mümkün olup olmadığı bu çalışmada ele alınacaktır.
Prof. Dr. Ömer KORKUT
- Eğitim Sayısı 3
- E-Kitap Sayısı 5
- Eğitim Alan Kişi Sayısı 31660
- E-Kitap Alan Kişi Sayısı 2086
Eğitmen Hakkında
1973 yılında Adana’da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini burada tamamladı. 1991 yılında girdiği Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 1995 yılında mezun oldu. Ankara Üniversitesi’nde 2000 yılında yüksek lisans eğitimini, 2006 yılında ise özel hukuk doktora eğitimini tamamladı. 2009 yılında Çukurova Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne yardımcı doçent olarak atandı. 2013 yılında doçent unvanını aldı. Çukurova Üniversitesi Hukuk Fakültesi dekan yardımcılığı görevini 2012-2016 yılları arasında yürütmüştür. Halen Çukurova Üniversitesi Hukuk Fakültesi Özel Hukuk Bölümü öğretim üyesi olan Ömer Korkut, Çukurova Üniversitesi Senatosu’nda Fakülte Temsilcisi, Fakülte Kurulu ve Fakülte Yönetim Kurulu üyeliği görevlerini yürütmektedir.
FORMÜL:
Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı
Kağıt yapımında, genellikle iğne yapraklı ağaçlardan Ladin ve Çam ağaçları kullanılmaktadır. Çoğunluk çam ağacına aittir.
Dünya çapında her gün 80.000 ila 160.000 ağaç kesilmekte ve kağıt endüstrisinde kullanılmaktadır. Ormanlar yok edilmekte, küresel ölçekte iklim değişikliğine sebep olmaktadır.
Bir çam ağacının boyunu ortalama 18 m, yarıçapı da 15 cm eder. Bu durumda bir çam ağacı 1,2717 metreküptür. 0.0083 metreküp odun yaklaşık 4,5 kg gelir. Bu durumda 1,2717 metreküp odun yani bir ağaç 690 kg gelecektir.
Bir ağaçtan elde edilen kağıt, ağacın ağırlığının yarısı kadar etmektedir.
O halde, ortalama bir çam ağacı 690 kg ettiğine göre, elde edilecek kağıt 345 kg olacaktır.
Bir A4 beyaz kağıdın ağırlığı 5 gr etmektedir. Demek ki, bir ağaçtan 345000/5 = 69000 adet A4 yaprağı elde edilmektedir.
Günümüzde özellikle dijital kitap baskılarında, kitabın boyutu ne olursa olsun A4 boyutunda kağıt harcanmakta olup, kesime giren kısımları atılmaktadır.
Buraya kadar elde edilen verilerle şöyle bir formül çıkartılabilmektedir:
Kitabın sayfa sayısı / 2 = kitapta kullanılan kağıt yaprağı.
Her kitabın asgari 1000 adet basıldığı (ki ortalama çok daha yüksek çıkacaktır)
FORMÜL:
Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı
E-kitaplar geleceğimizi kurtaracak. Gelin e-kitapları daha çok sevelim, doğaya bir nebze olsun nefes verelim.
Peki basılı kitapların çevreye verdiği tahribat sadece ağaç ile mi sınırlı? Tabii ki hayır! Bir araştırmaya göre, Amerika Birleşik Devletlerinde hava kirliliğinin yüzde yirmisini kağıt fabrikaları oluşturuyor. Bununla birlikte havayla sınırlı kalmayıp su kirliliğine de büyük ölçüde neden oluyor. Zira kağıt, yapısı gereğince bol suya ihtiyaç duyar.
Modern tesislerde bile 1 ton kağıt üretebilmek için yaklaşık 50 ton su kirletilmektedir.
Artık karar sizin? E-kitap teknolojisi yokken elbette kitaplar ağaçlardan daha önemli idi. Zira, entelektüel hale gelen her birey doğayı korumak için fazladan çaba harcayabilecek bilince kavuşmuş olacaktı.
Ya şimdi? Tamamen zararsız bir teknoloji varken, hala zararlı nostaljik alışkanlıklarınıza devam mı etmek istiyorsunuz? Siz bilirsiniz…