E-Kitaplar
Elektroni̇k Haberleşme Sektöründe Geçi̇ş Hakkı Sözleşmesi̇ ve Sözleşme ile Kazanılan Hakkın Hukuki̇ Ni̇teli̇ği̇
- Yayınevi: Aristo Yayınevi
- Yazar: Doç. Dr. Osman AÇIKGÖZ
- Sayfa Sayısı: 27
- Yayın Tarihi: 19.05.2024
- Baskı:
- Tür: E-kitap
- Basılı Olsaydı Fiyatı: 30,00
Bu kitap 1616 kez incelendi; 5 adet satıldı.
Kategoriler: Borçlar Hukuku, Bütün Hukuk Kitapları, Kongreler / Sempozyumlar
Elektronik haberleşme sektöründe haberleşme hizmetini sunan işletmeciler1 , söz konusu hizmeti sürekli, tam ve kesintisiz olarak sağlamakla yükümlüdürler. Bu yükümlülük, haberleşme hizmetinin kamu hizmeti niteliğinde bir hak olmasından ve işletmecilerin Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu ile imzaladıkları imtiyaz sözleşmesindeki taahhütlerinden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle, gerekli haberleşme alt yapısının kurulması ve teknolojik gelişmelere bağlı olarak bunların düzenli aralıklarla yenilenmesi ve bakımı işletmecilerin en önemli yükümlülükleri arasında gelmektedir. Dolayısıyla işletmeciler, ciddi bir elektronik haberleşme altyapısına sahip olmak zorundadır. Haberleşme alt yapısının kurulması ve teknolojik gelişmelere bağlı olarak ortaya çıkan yeni ihtiyaçlar doğrultusunda bunların değiştirilmesi ve yenilenmesi amacıyla işletmeciler, haberleşme hizmetini sağlayacakları güzergahlarda özel ve kamu mülkiyetindeki taşınmazlardan yararlanmak zorunda kalmaktadırlar. Söz konusu taşınmazların altında, üzerinde ve üstünde haberleşme alt yapısı kurma hakkını elde etmek için özel ve kamuya ait taşınmazların malikleri ile “Geçiş Hakkı Sözleşmesi” imzalamaktadırlar. Böylece, geçiş hakkı elde edilerek, elektronik haberleşme hizmetinin ülkenin ücra yerlerine götürülmesi imkânı elde edilmektedir. İşte bu çalışmamızda; haberleşme hizmeti sunan işletmecilerin özel ve kamuya ait taşınmaz malikleri ile imzaladıkları geçiş hakkı sözleşmesinin özellikleri ve özellikle sözleşme ile elde edilen geçiş hakkının Türk medeni hukuku bağlamında hukuki niteliği üzerinde durulacaktır.
Doç. Dr. Osman AÇIKGÖZ
- Eğitim Sayısı 19
- E-Kitap Sayısı 13
- Eğitim Alan Kişi Sayısı 55315
- E-Kitap Alan Kişi Sayısı 5332
Eğitmen Hakkında
Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nden (örgün) mezun oldu. Yüksek Lisansını Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde “Navlun sözleşmesi ve Konişmentoda Tahkim/Yetki Şartı” isimli tezle 2002 yılında tamamladı. Doktorasını aynı enstitüde “Tüketicinin Korunması Çerçevesinde Genel İşlem Koşulları” isimli tezle 2012 yılında tamamladı. 2019 Mart döneminde Üniversitelerarası Kurul Başkanlığı’na (ÜAK) Medeni Hukuk alanında doçentlik başvurusunda bulundu ve “Tarım Arazilerinde Yasal Önalım Hakkı (Tarımsal Önalım Hakkı)” isimli tezle aynı yıl içinde doçent ünvanına hak kazandı.
Avukatlık stajını tamamladıktan sonra 2004 yılına kadar serbest avukat-müşavir olarak çalıştı. 2004-2014 yılları arasında ülkemizin önde gelen yabancı ortaklı mobil telekomünikasyon şirketlerinden birisinde önce hukuk birimi yöneticisi (Hukuk işleri Direktörü/1. Hukuk Müşaviri) daha sonra “Genel Müdür Hukuk Danışmanı” olarak çalıştı. 2015-2017 yılları arasında özel sektör-üniversite-kamu ortaklığı ile kurulmuş olan Teknopark İstanbul A.Ş.’de “Yönetim Kurulu Üyesi” olarak görev yaptı. Bu arada üniversitede Medeni Hukuk derslerine girdi. Kasım 2018-Nisan 2020 tarihleri arasında “Türkiye Büyük Millet Meclisi Milli Savunma Komisyonu Başkanı Birinci Danışmanı” olarak görev yaptı. Nisan 2020 tarihinden itibaren 29 Mayıs Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Ana Bilim Dalı’nda doçent öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Kişiler Hukuku, Aile Hukuku, Borçlar Hukuku, Eşya Hukuku, Miras Hukuku ve Tüketici Hukuku ile Telekomünikasyon Hukuku alanlarında hakemli dergilerde yayınlanmış makaleleri ile kitapları ve kitap bölümleri bulunmaktadır.
FORMÜL:
Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı
Kağıt yapımında, genellikle iğne yapraklı ağaçlardan Ladin ve Çam ağaçları kullanılmaktadır. Çoğunluk çam ağacına aittir.
Dünya çapında her gün 80.000 ila 160.000 ağaç kesilmekte ve kağıt endüstrisinde kullanılmaktadır. Ormanlar yok edilmekte, küresel ölçekte iklim değişikliğine sebep olmaktadır.
Bir çam ağacının boyunu ortalama 18 m, yarıçapı da 15 cm eder. Bu durumda bir çam ağacı 1,2717 metreküptür. 0.0083 metreküp odun yaklaşık 4,5 kg gelir. Bu durumda 1,2717 metreküp odun yani bir ağaç 690 kg gelecektir.
Bir ağaçtan elde edilen kağıt, ağacın ağırlığının yarısı kadar etmektedir.
O halde, ortalama bir çam ağacı 690 kg ettiğine göre, elde edilecek kağıt 345 kg olacaktır.
Bir A4 beyaz kağıdın ağırlığı 5 gr etmektedir. Demek ki, bir ağaçtan 345000/5 = 69000 adet A4 yaprağı elde edilmektedir.
Günümüzde özellikle dijital kitap baskılarında, kitabın boyutu ne olursa olsun A4 boyutunda kağıt harcanmakta olup, kesime giren kısımları atılmaktadır.
Buraya kadar elde edilen verilerle şöyle bir formül çıkartılabilmektedir:
Kitabın sayfa sayısı / 2 = kitapta kullanılan kağıt yaprağı.
Her kitabın asgari 1000 adet basıldığı (ki ortalama çok daha yüksek çıkacaktır)
FORMÜL:
Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı
E-kitaplar geleceğimizi kurtaracak. Gelin e-kitapları daha çok sevelim, doğaya bir nebze olsun nefes verelim.
Peki basılı kitapların çevreye verdiği tahribat sadece ağaç ile mi sınırlı? Tabii ki hayır! Bir araştırmaya göre, Amerika Birleşik Devletlerinde hava kirliliğinin yüzde yirmisini kağıt fabrikaları oluşturuyor. Bununla birlikte havayla sınırlı kalmayıp su kirliliğine de büyük ölçüde neden oluyor. Zira kağıt, yapısı gereğince bol suya ihtiyaç duyar.
Modern tesislerde bile 1 ton kağıt üretebilmek için yaklaşık 50 ton su kirletilmektedir.
Artık karar sizin? E-kitap teknolojisi yokken elbette kitaplar ağaçlardan daha önemli idi. Zira, entelektüel hale gelen her birey doğayı korumak için fazladan çaba harcayabilecek bilince kavuşmuş olacaktı.
Ya şimdi? Tamamen zararsız bir teknoloji varken, hala zararlı nostaljik alışkanlıklarınıza devam mı etmek istiyorsunuz? Siz bilirsiniz…