E-Kitaplar
Boşanmada Kusur Prensibi
- Yayınevi: Aristo Yayınevi
- Yazar: Prof. Dr. Mehmet KÖKSAL
- Sayfa Sayısı: 41
- Yayın Tarihi: 07.05.2022
- Baskı: 1
- Tür: E-kitap
- Basılı Olsaydı Fiyatı: 30,00
Bu kitap 1706 kez incelendi; 133 adet satıldı.
Kategoriler: Bütün Hukuk Kitapları, Medeni Hukuk, Kongreler / Sempozyumlar
Boşanmada hangi sebeplerin boşanma sebebi olarak kabul edileceği ve bu sebeplerin ortaya çıkmasında eşlerden birinin iradesinin, dolayısıyla kusurunun bulunup bulunmadığının mı araştırılması gerekeceği, yoksa sebebin her ne şekilde olursa olsun ortaya çıkmasının boşanma için yeterli olmasının mı kabul edileceği hemen her hukuk sisteminde tartışılmıştır. Tarihi gelişim içerisinde bakıldığında Fransa, Almanya, İsviçre hukuk düzenlerinde boşanmada sebebin ortaya çıkmasında tarafların kusurundan ayrılınmış ve esas olarak evlilik birliğinin eşler için çekilmez hale gelmesi ilkesi esas alınmıştır. Boşanmada kusur prensibinin esas alınmasının evlilik birliğini sadece toplumsal yapının korunmasına yönelik bir kurum haline getirdiği; oysa evlilik birliğinde iki kişinin bir arada yaşama iradesinin ön plana çıkartılarak daha çok eşlerin iradelerine önem verilmesi gerektiği savunulmuştur.
Türk hukukunda boşanma sebebinin kusura dayanması esası hem boşanma sebeplerinin Türk Medeni Kanunu’nda düzenleniş biçimini hem de boşanmanın sonuçlarından olan nafaka, tazminat, çocukla kişisel ilişki kurulması ve velayet hakkının belirlenmesini etkilemektedir.
Boşanma sebepleri bakımından 1975 tarihli değişikliklerden başka bir temel değişiklik geçirmemiş olan TMK’nın boşanma hükümlerinin modern gelişmelere uygun olarak ele alınıp, kusur prensibinden kurtarılması şarttır.
Prof. Dr. Mehmet KÖKSAL
- Eğitim Sayısı 43
- E-Kitap Sayısı 17
- Eğitim Alan Kişi Sayısı 84701
- E-Kitap Alan Kişi Sayısı 9197
Eğitmen Hakkında
Prof. Dr. iur. Mehmet Köksal 1986 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olmuştur. 1995 yılında doktora çalışmasını Konstanz Üniversitesi Hukuk Fakültesinde bitirmiştir. 1996’dan itibaren çeşitli üniversitelerin hukuk fakültelerinde ticaret ve şirketler hukuku, eşya hukuku, sözleşme hukuku ve tüketiciyi koruma hukukuyla ilgili dersler vermiştir. Doçentliğini Kıbrıs Yakın Doğu Üniversitesi’nden, profesörlüğünü de Kıbrıs Avrupa Liderlik Üniversitesinden almıştır. Ayrıca KISBU Hukuk Fakültesi’nde dekanlık ve Medeni Hukuk Ana Bilim Dalı Başkanlığı yapmıştır. AHK Yönetim Kurulu üyeliği, AHK Tahkim Mahkemesi Başkanlığı ve Avrupa Liderlik Üniversitesi Rektörlüğü görevlerini de sürdürmektedir.
FORMÜL:
Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı
Kağıt yapımında, genellikle iğne yapraklı ağaçlardan Ladin ve Çam ağaçları kullanılmaktadır. Çoğunluk çam ağacına aittir.
Dünya çapında her gün 80.000 ila 160.000 ağaç kesilmekte ve kağıt endüstrisinde kullanılmaktadır. Ormanlar yok edilmekte, küresel ölçekte iklim değişikliğine sebep olmaktadır.
Bir çam ağacının boyunu ortalama 18 m, yarıçapı da 15 cm eder. Bu durumda bir çam ağacı 1,2717 metreküptür. 0.0083 metreküp odun yaklaşık 4,5 kg gelir. Bu durumda 1,2717 metreküp odun yani bir ağaç 690 kg gelecektir.
Bir ağaçtan elde edilen kağıt, ağacın ağırlığının yarısı kadar etmektedir.
O halde, ortalama bir çam ağacı 690 kg ettiğine göre, elde edilecek kağıt 345 kg olacaktır.
Bir A4 beyaz kağıdın ağırlığı 5 gr etmektedir. Demek ki, bir ağaçtan 345000/5 = 69000 adet A4 yaprağı elde edilmektedir.
Günümüzde özellikle dijital kitap baskılarında, kitabın boyutu ne olursa olsun A4 boyutunda kağıt harcanmakta olup, kesime giren kısımları atılmaktadır.
Buraya kadar elde edilen verilerle şöyle bir formül çıkartılabilmektedir:
Kitabın sayfa sayısı / 2 = kitapta kullanılan kağıt yaprağı.
Her kitabın asgari 1000 adet basıldığı (ki ortalama çok daha yüksek çıkacaktır)
FORMÜL:
Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı
E-kitaplar geleceğimizi kurtaracak. Gelin e-kitapları daha çok sevelim, doğaya bir nebze olsun nefes verelim.
Peki basılı kitapların çevreye verdiği tahribat sadece ağaç ile mi sınırlı? Tabii ki hayır! Bir araştırmaya göre, Amerika Birleşik Devletlerinde hava kirliliğinin yüzde yirmisini kağıt fabrikaları oluşturuyor. Bununla birlikte havayla sınırlı kalmayıp su kirliliğine de büyük ölçüde neden oluyor. Zira kağıt, yapısı gereğince bol suya ihtiyaç duyar.
Modern tesislerde bile 1 ton kağıt üretebilmek için yaklaşık 50 ton su kirletilmektedir.
Artık karar sizin? E-kitap teknolojisi yokken elbette kitaplar ağaçlardan daha önemli idi. Zira, entelektüel hale gelen her birey doğayı korumak için fazladan çaba harcayabilecek bilince kavuşmuş olacaktı.
Ya şimdi? Tamamen zararsız bir teknoloji varken, hala zararlı nostaljik alışkanlıklarınıza devam mı etmek istiyorsunuz? Siz bilirsiniz…