E-Kitaplar
Otomotiv Hukuku
- Yayınevi: Aristo Yayınevi
- Yazar: Av. Hakan TOKBAŞ, Doç. Dr. Özlem TÜZÜNER
- Sayfa Sayısı: 528
- Yayın Tarihi: 01.01.2017
- Baskı: 1
- Tür: E-kitap
- Basılı Olsaydı Fiyatı: 185,00
Kategoriler: Bütün Hukuk Kitapları, Tüketici Hukuku
Otomotiv sektörüne ilişkin güncel Yargıtay içtihatlarını derleyen “Otomotiv Hukuku” isimli kitabımızın bu kadar kısa süre içinde ikinci baskıya girmesini beklemiyorduk. Hukukçulara erişim kolaylığı sağlama gayemiz gerçekleşmiş ki,ikinci baskıyı görme imkânına kavuştuk. Gerçekten tasnif kısmına layık olduğuemeği sarf etmiştik.
Otomotiv sektörünün Türkiye ekonomisindeki yeri yadsınamaz önemi haizdir. Türkiye, 2014 yılından itibaren, gerek ihracatta, gerek ithalatta, daralmaya yönelik yapısal ekonomik politikalar sergileyerek, neticede dış ticaret açığını azaltma hedefine nail olmaktadır. Süjelerinde şirket bazından öznel değişikler hasıl olsa da, anılan daralmaya boyun eğmeyerek nesnel ilerlemesini sürdürmeyi başaran az sayıda sektörden biri de otomotivdir. Türk otomotiv sektörünün uluslararası boyutta söz sahibi olduğu asla söylenemez. Ancak varlığını ve yükselişini, gerek dünya,gerek Avrupa Birliği bazında koruduğu gerçek bilgidir. Tabi ki, bu bilgi, hem tüketicihukuku, hem de ticaret hukuku kaynaklı ihtilafların doğacağına işarettir. Böylesineihtilafların hallinde, bu derlemeden yardım alınıyor olması sevindiricidir.
Aslında hem teorik, hem de pratik bağlamda, hukuk “bir”dir. Otomobile, inşaata,madene, uzaya ve benzer konulara, “hukuk” tamlayanın eklenmesi, elbette yapaydır; sadece çalışma ve uzmanlaşma kolaylığı sağlamak amacıyladır. Diğer taraftan, böylesine parçadan bütüne yönelen inceleme metodu, hukukçu olmayan kişileri de cezbetmektedir.
Hukukçu olmayan kişilere anlayabildikleri oranda hukukî bilgi aktarmak, uzun vadede sosyal fayda üretebilir. Hukukun herkese adaletle uygulanması, özellikle hukukçulara ütopik gelebilir. Oysa hukukî bilgilerin hukukçu olmayanlara da iletilmesi, ilk etapta gereğinden fazla toplumsal sorgulamaya sebep olsa da, son kertede anılan ütopyanın gerçekleşmesine hizmet edebilir. Bu bakış açısında, övgü dolu mesajlarından ötürü, hukukçu olmayan sektör çalışanlarına teşekkür ederiz.
Nihayet, bu kitap Aristo yayınevinin ilk yayımlarındandı. Baskısı ivedilikle tükenenilk göz ağrı kitabın, yayınevine uğurlu geldiği söylenebilir. Kitabın birinci ve ikinci baskılarında emeği bulunan herkese ve okuyucularımıza teşekkür ederiz.
Yrd. Doç. Dr. Özlem Tüzüner
İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Medenî Hukuk Anabilim Dalı
Av. Hakan Tokbaş
Tüketici Hukuku Enstitüsü
Av. Hakan TOKBAŞ
- Eğitim Sayısı 96
- E-Kitap Sayısı 43
- Eğitim Alan Kişi Sayısı 191877
- E-Kitap Alan Kişi Sayısı 18361
- Makale Sayısı 0
Eğitmen Hakkında
İÜHF mezunudur. Marmara Üni Özel Hukuk Bölümünde Yüksek Lisans eğitimi almıştır.
Tüketici Hukuku Enstitüsü Başkanı olan Tokbaş, aynı zamanda Aristo Şirketler grubunda YK Başkanlığı yapmaktadır.
FORMÜL:
Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı
Kağıt yapımında, genellikle iğne yapraklı ağaçlardan Ladin ve Çam ağaçları kullanılmaktadır. Çoğunluk çam ağacına aittir.
Dünya çapında her gün 80.000 ila 160.000 ağaç kesilmekte ve kağıt endüstrisinde kullanılmaktadır. Ormanlar yok edilmekte, küresel ölçekte iklim değişikliğine sebep olmaktadır.
Bir çam ağacının boyunu ortalama 18 m, yarıçapı da 15 cm eder. Bu durumda bir çam ağacı 1,2717 metreküptür. 0.0083 metreküp odun yaklaşık 4,5 kg gelir. Bu durumda 1,2717 metreküp odun yani bir ağaç 690 kg gelecektir.
Bir ağaçtan elde edilen kağıt, ağacın ağırlığının yarısı kadar etmektedir.
O halde, ortalama bir çam ağacı 690 kg ettiğine göre, elde edilecek kağıt 345 kg olacaktır.
Bir A4 beyaz kağıdın ağırlığı 5 gr etmektedir. Demek ki, bir ağaçtan 345000/5 = 69000 adet A4 yaprağı elde edilmektedir.
Günümüzde özellikle dijital kitap baskılarında, kitabın boyutu ne olursa olsun A4 boyutunda kağıt harcanmakta olup, kesime giren kısımları atılmaktadır.
Buraya kadar elde edilen verilerle şöyle bir formül çıkartılabilmektedir:
Kitabın sayfa sayısı / 2 = kitapta kullanılan kağıt yaprağı.
Her kitabın asgari 1000 adet basıldığı (ki ortalama çok daha yüksek çıkacaktır)
FORMÜL:
Kitabın Sayfa Sayısı / 2 x 1000 / 69000 = 1000 adet basılan bir kitap için kesilen ağaç sayısı
E-kitaplar geleceğimizi kurtaracak. Gelin e-kitapları daha çok sevelim, doğaya bir nebze olsun nefes verelim.
Peki basılı kitapların çevreye verdiği tahribat sadece ağaç ile mi sınırlı? Tabii ki hayır! Bir araştırmaya göre, Amerika Birleşik Devletlerinde hava kirliliğinin yüzde yirmisini kağıt fabrikaları oluşturuyor. Bununla birlikte havayla sınırlı kalmayıp su kirliliğine de büyük ölçüde neden oluyor. Zira kağıt, yapısı gereğince bol suya ihtiyaç duyar.
Modern tesislerde bile 1 ton kağıt üretebilmek için yaklaşık 50 ton su kirletilmektedir.
Artık karar sizin? E-kitap teknolojisi yokken elbette kitaplar ağaçlardan daha önemli idi. Zira, entelektüel hale gelen her birey doğayı korumak için fazladan çaba harcayabilecek bilince kavuşmuş olacaktı.
Ya şimdi? Tamamen zararsız bir teknoloji varken, hala zararlı nostaljik alışkanlıklarınıza devam mı etmek istiyorsunuz? Siz bilirsiniz…